AFP or licensors

G7 raakt het eens over maatregelen om Russische diamanten te weren

Er komt een verbod op de import van ruwe Russische diamanten. Dit verbod gaat begin volgend jaar in. Daarnaast komt er ook een traceringssysteem waarmee men de herkomst van diamanten kan achterhalen. België drong daar al langer op aan om sancties te kunnen treffen op Russische diamant zonder de diamanthandel in Antwerpen te zeer te schaden. 

Rusland is een belangrijke uitvoerder van ruwe diamanten. Hoewel de Europese Unie al elf sanctiepakketten goedkeurde sinds de Russische invasie van Oekraïne bleef de diamantsector tot nog toe buiten schot. Zulke sancties zouden de Europese diamantsector de keel dichtknijpen en andere diamantcentra als Dubai of Mumbai ten goede komen. 

Ons land, dat met Antwerpen een belangrijk centrum voor de handel in ruwe en geslepen diamant op het grondgebied heeft, pleitte daarom voor een systeem op het niveau van de G7. Dit is het overlegorgaan van de zeven economische grootmachten en de EU. In dat voorstel was een centrale rol weggelegd voor Antwerpen, waar de oorsprong van de edelstenen die in de G7-landen arriveren, zou worden bepaald om te vermijden dat Russische diamant nog terechtkomt op de G7-markten. 

De G7-leiders vergaderden digitaal over het voorstel, in aanwezigheid van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Ze zijn het eens geraakt over importbeperkingen op niet-industriële diamanten die ontgonnen, verwerkt of geproduceerd zijn in Rusland. Die moeten op 1 januari al ingaan. Vanaf 1 maart zouden er dan gefaseerd invoerbeperkingen komen op Russische diamanten die verwerkt zijn in derde landen.

Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) gaat dit een grote impact hebben op Rusland. "Vandaag zien we dat het Russische bedrijf dat diamanthandel doet, ongeveer een omzet heeft van een kleine twee miljard. Dit gaat een significante impact hebben en dat is terecht. Die diamanthandel mag niet verder de vreselijke oorlog blijven financieren."  

Pas vanaf september

Vanaf 1 september moet het traceersysteem dan op poten staan. Over hoe dat "robuuste verificatie- en certificeringssysteem voor ruwe diamanten" eruit moet zien wordt volgens een statement van de G7 nog overlegd met verschillende betrokken partijen, waaronder landen die diamant produceren en verwerken. De bedoeling is dat men voor elke diamant kan garanderen wat de herkomst is. 

De Croo spreekt van "een essentiële stap om de geldstromen uit de handel van diamant richting Rusland sterk terug te dringen". De G7 heeft de centrale principes van het Belgische voorstel hernomen, zegt hij, wat de Antwerpse diamantsector "een unieke kans biedt om verder uit te groeien tot het handelscentrum van de 'propere' diamant" en de producerende landen in Afrika toelaat om een betere prijs te krijgen voor hun ruwe diamanten.

Volgens De Croo zal het systeem een nieuwe stap zijn om de diamanthandel transparanter te maken en daarmee de positie van Antwerpen te versterken.

Het politieke akkoord van de G7 moet nu juridisch worden vertaald in het twaalfde Europese sanctiepakket dat volgens de premier in de komende dagen moet worden aangenomen.

Meest gelezen