In Lommel ligt de stad al geruime tijd overhoop met ondernemer Peter Gillis over het vakantiepark Het Blauwe Meer.© Dick Demey/Geert Van Baelen

Plus ArtikelVakantiepark

Na verlies van belangrijkste park: raakt Peter Gillis binnenkort ook park in Lommel kwijt?

Lommel -

Ondernemer Peter Gillis moet zijn vakantiepark Prinsenmeer in het Nederlandse Noord-Brabant onmiddellijk sluiten van de gemeente. Ook in Lommel ligt de stad al geruime tijd overhoop met de realityster over het vakantiepark Het Blauwe Meer. Verliest Gillis binnenkort ook dat park?

Geert Van Baelen

LEES OOK. Peter Gillis raakt belangrijkste vakantiepark kwijt: “Zwaar teleurgesteld”

De gemeente Asten in het Nederlandse Noord-Brabant geeft geen exploitatievergunning meer aan het vakantiepark Prinsenmeer van Massa is Kassa-ster en ondernemer Peter Gillis. “De beslissing kwam er na een integriteitsonderzoek waarbij gepeild wordt of er een risico bestaat dat de vergunning misbruikt kan worden voor criminele doeleinden”, luidde het in verschillende Nederlandse media. Het is de eerste keer dat Gillis effectief een park kwijt geraakt.

Ook in Lommel ligt de stad al geruime tijd overhoop met de excentrieke ondernemer over het vakantiepark Het Blauwe Meer. De stad, die grondeigenaar is, kan zich niet vinden in het beheer van het park en verwees in het verleden al naar mistoestanden met arbeidsmigranten, de woonkwaliteit en vergunningskwesties. Dat leidde tot een juridische procedure waarin een niet verlengde erfpachtregeling werd aangegrepen om de Oostappen Groep van Gillis van het park te krijgen.

“Omdat Gillis weigerde om na een termijn van zes maanden vrijwillig te vertrekken, werd een procedure voor de rechtbank opgestart”, luidde het toen bij de stad. In juni besliste de rechtbank van eerste aanleg in Hasselt dat de Oostappengroep het Blauwe Meer binnen de 12 maanden moet verlaten.

© gvb

LEES OOK. Peter Gillis verder in het nauw: burgemeester pakt horecavergunning vakantiepark Baarlo af

Onduidelijke toekomst

Verliest de excentrieke ondernemer binnenkort zo ook zijn park in Lommel? Zo’n vaart als in het Nederlandse park zal het niet lopen. “Niet geheel onverwacht is Gillis in beroep gegaan tegen de uitspraak”, zegt Lommels schepen Karel Wieërs (N-VA), die naast toerisme ook bevoegd is voor juridische zaken, twee bevoegdheden die hand in hand gaan in dit aanslepende dossier. “Volgend jaar in september zal het behandeld worden in het hof van beroep in Antwerpen.”

Ondertussen blijft de toekomst voor het park onduidelijk. “Er is volop interesse van grote spelers om de uitbating over te nemen”, zegt Wieërs. “Maar we kunnen het park natuurlijk niet zomaar overgeven. We moeten ten eerste wachten tot Oostappen daar weg is, daarnaast moeten we een officiële aanbesteding uitschrijven waarop kandidaten zich kunnen aanmelden.”

LEES OOK. Peter Gillis eist 1,7 miljoen euro van ex-vriendin Nicol: “Ze proberen haar het zwijgen op te leggen”

© gvb

Domino-effect

De schepen stelt ook dat er een belangrijk verschil is met het park in Nederland, waar toeristen tegen zaterdag moeten vertrekken en residentiële bewoners in januari. “Als Gillis voor Het Blauwe Meer volgend jaar zijn slag niet thuishaalt, moet hij in principe het park achterlaten en zal er een andere uitbating moeten komen”, aldus Wieërs. “En als stad hebben we altijd gezegd dat we een menselijke afhandeling vooropstellen. We gaan niemand die daar verblijft radicaal wegsturen. Er zijn mensen die daar een huisje in eigendom hebben. Ook aan hen zal een perspectief voorgelegd worden.” Wieërs ziet het verder somber in voor campingmagnaat Gillis. “Met het Prinsenmeer verliest hij zijn belangrijkste park, zijn hoofdzetel eigenlijk. Vanuit Nederland hoor ik geluiden over een domino-effect, dat er dus nog parken gaan volgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer