Promofilmpje waarin Yves Leterme “wonderbaarlijke Chinese ontwikkeling” prijst wekt verbazing: “Wilt u onze vlag niet misbruiken?”

Zoek bij de komende Europese, nationale, regionale en gemeenteraadsverkiezingen niet naar Yves Leterme op een CD&V-lijst. Sinds hij in 2011 afzwaaide als premier van België heeft hij de (nationale) politiek vaarwel gezegd. Tegenwoordig zetelt hij onder meer in de raad van bestuur van een Chinees kapitaalfonds en vanuit die hoedanigheid figureerde hij recent in een opmerkelijke campagnefilmpje waarin hij de lof zingt over de Chinese ontwikkeling en het macro-economische beleid van de Chinese overheid. Dat roept bedenkingen op bij professor en China-kenner Jonathan Holslag.

joro

Het bijna vijf minuten durende promotiefilmpje werd een week geleden gepubliceerd op het Chinese staatskanaal CGTN. We zien de voormalige Belgische premier een lange tekst van een blad aflezen, terwijl een montage van beelden van bloeiende economische sectoren, gelukzalige Chinese burgers en het portret van Mao Zedong op het Tiananmenplein zijn boodschap kracht moeten bij zetten.

Leterme prijst de “nooit eerder geziene economische en sociale ontwikkeling in China die de voorbije decennia als de belangrijkste motor fungeerde van de wereldwijde economische groei en vooruitgang”. Vandaag worden we volgens Leterme echter geconfronteerd met “verschillende factoren die die gunstige dynamieken bedreigen”.

Leterme schaart zich vierkant achter de recent ingevoerde hervormingen van de Chinese communistische partij met betrekking tot de eengemaakte nationale markt, als antwoord op “lokaal en provinciaal protectionisme”. Die hervorming zal er volgens Leterme “zeker toe leiden dat het BBP in China tot het niveau zal komen van moderne ontwikkelde landen”.

Daarnaast is het voor een globale economische heropleving noodzakelijk dat de multilaterale samenwerking hersteld wordt, stelt Leterme. “President Xi Jingping heeft zich daar recent bereid toe getoond”, zo verdedigt hij het beleid van de Chinese leider. “Alleen zo kunnen we een gemeenschappelijke toekomst creëren voor de mensheid”, aldus Leterme.

De boodschap van Yves Leterme is opvallend, in tijden van groeiende spanningen tussen China en het Westen. Des te opvallend is dat Leterme wordt voorgesteld als de “voormalige premier van België” en achter hem zowel de Chinese als de Belgische vlag prijkt. Iets waar Jonathan Holslag, professor Internationale Betrekkingen aan de VUB en China-kenner, zich vandaag op X danig aan stoort. “Beste Yves Leterme, dat u zich als persoon laat inspannen voor de Chinese propaganda, is uw zaak. Maar wilt u daar voortaan onze vlag niet voor misbruiken?”, schrijft hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER