Hoe gezond is koken met een airfryer? "Minder calorieën dan in friteuse, maar overdrijf niet"

Koken met een airfryer is gezonder dan in de friteuse. Je maaltijd bevat minder calorieën, al moet je de airfryer ook niet elke dag gebruiken. Diëtiste Tanja Callewaert en toxicoloog Jan Tytgat leggen uit waarom.

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten op consumenten@radio2.be.

Steeds meer mensen ruilen hun friteuse in voor een airfryer, een friteuse die met hete lucht werkt in plaats van met olie. "Als je de calorieën telt, is een airfryer een geweldig toestel", vertelt diëtiste Tanja Callewaert. "Je gebruikt automatisch minder vet. En omdat een airfryer een soort convectieoven is, kan je er meer dingen in klaarmaken dan enkel frietjes. Ik ben zoals iedereen begonnen met frietjes, maar ondertussen maak ik ook vlees en groenten klaar in mijn airfryer."

Over de smaak van de frieten die uit een airfryer komen, zijn de meningen wel verdeeld. Callewaert begrijpt dat, maar vindt dat je dat moet nuanceren. "Uiteraard smaken frietjes uit de frituur helemaal anders. Die smaak kan ook niet hetzelfde zijn. Het is maar wat je verwacht."

Niet te hoog verhitten

Met een airfryer kan je dus gezonder koken dan met een friteuse, maar je moet er toch ook mee opletten. Toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven legt uit waarom. "Dan hebben we het over acrylamide. Dat is een kankerverwekkend bioproduct dat ontstaat bij het bakken of frituren van zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals frietjes, chips, brood en toast. Aangezien acrylamide ontstaat bij het verhitten, ontstaat de stof ook als je een airfryer gebruikt."

Een paar tips voor wanneer je met een airfryer aan de slag gaat:

  • Overdrijf niet. Volgens professor Tytgat is het geen enkel probleem voor je gezondheid als je één keer per week gefrituurd eet. Maar elke dag aardappelen bakken in een airfryer, vindt hij een slecht idee.
     
  • Zet de temperatuur niet te hoog. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer acrylamide er wordt gevormd. Professor Tytgat raadt dan ook aan om je airfryer niet te hard te zetten. "Probeer zoveel mogelijk te bakken op 120° Celcius en nooit hoger dan 175°."
     
  • Was je aardappelen op voorhand. Zeker als je ‘nieuwe aardappelen’ gebruikt zonder ze te schillen. "De dunne schil kan dan mee opgegeten worden en een lekkere, extra smaakervaring geven. Maar je wil natuurlijk geen aarde of ander vuil dat misschien nog op de schil zit mee frituren."

Meest gelezen