De sluis in Wijnegem die vannacht even opnieuw operationeel was

Morgen en overmorgen opnieuw vakbondsacties aan sluizen, Voka: "Grote impact op Vlaamse economie"

De liberale vakbond VSOA zegt morgen en overmorgen de acties aan de sluizen verder te zetten. De vakbond kan zich, net als de socialistische vakbond ACOD, niet vinden in de hervorming van het ambtenarenstatuut. Vandaag werd er al voor de vierde dag op rij gestaakt. Daardoor is de scheepvaart ernstig verstoord. Voka roept op de stakingen te beëindigen door "de impact op de Vlaamse economie".

Al vier dagen worden er vakbondsacties gehouden aan verschillende sluizen in ons land. Gisteren kwam er witte rook van vakbond ACV, maar de ACOD en het VSOA kunnen zich nog steeds niet vinden in het nieuwe ambtenarenstatuut voor het personeel van de Vlaamse overheid.  

Door de stakingsacties kunnen schepen moeilijker naar de haven geleid worden, wat de afgelopen dagen tot heel wat hinder leidde voor het scheepvaartverkeer.

Ook vandaag is het scheepvaartverkeer nog altijd ernstig verstoord. Op de ankerplaatsen richting de havens worden 99 schepen opgehouden. Dat is het dubbele van normaal. Er wordt ook gestaakt in de verkeerscentrale in Zeebrugge. Over heel Vlaanderen zouden er op de kanalen zo'n 200 schepen vastzitten.

Economische impact

De staking mist haar impact niet. Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie Voka spreekt van miljoenen euro schade voor bedrijven.

"Naast consumentengoederen zijn er grondstoffen die momenteel op zee liggen te dobberen die dringend naar de fabrieken moeten komen", zegt Stephan Vanfraechem van Alfaport, de koepel van de Antwerpse havenbedrijven. "Anders dreigt er een stilstand van bepaalde productie."

Volgens Alfaport, de koepel van de Antwerpse havenbedrijven, leiden steeds meer rederijen hun schepen af naar andere havens zoals Le Havre, Rotterdam en Hamburg.

Vooral ondernemingen en hun medewerkers staan in de kou

Hans Maertens, Voka

"De impact van deze stakingen is disproportioneel groot", zegt Maertens. "De Vlaamse economie die het al moeilijk heeft, wordt hard getroffen door de stakingen in de openbare sector."

"Vooral ondernemingen en hun medewerkers staan in de kou. Wij roepen de vakbonden op om de stakingen te beëindigen en rond de tafel te gaan zitten en het sociaal overleg alle kansen te geven. Er moet ook nagedacht worden over een minimumdienstverlening tijdens stakingen aan de sluizen, net zoals dat bij het spoor het geval is."

De Vlaamse Waterweg heeft intussen laten weten dat de schippers onder andere ondersteund zullen worden door drinkbaar water te krijgen. Ook het Kenniscentrum Binnenvaart Vlaanderen bevestigt dat sommige schepen binnenkort geen eten of drinkwater meer aan boord hebben.

Hervorming van ambtenarenstatuut

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) en de vakbonden hebben dinsdagavond (en -nacht) stevig onderhandeld over het nieuwe statuut voor het personeel van de Vlaams overheid.  

Tijdens het overleg werd er onder meer gediscussieerd over de loonschalen en vaste benoemingen nu het ambtenarenstatuut wordt afgeschaft. "We willen naar een moderner statuut voor de 21e eeuw", zei Rutten daarover. "Het nieuw statuut wordt socialer. Zo komt er een ziekteregeling voor langdurig zieken." Ook is overeengekomen dat er de functie van de binnenvaartbegeleiders ingedeeld zal worden als een gezagsfunctie.  

Het ACV Openbare Diensten heeft zich gisteren uitgesproken over het akkoord en stemt in. Dat in tegenstelling tot de leden van de ACOD en het VSOA, die zich niet kunnen vinden in het akkoord. "Zolang de afschaffing van het ambtenarenstatuut op tafel ligt, kunnen we niet akkoord gaan", klonk het daar gisteren.  

Zolang er geen bericht komt van het kabinet, voeren we actie

VSOA

Intussen laat het VSOA weten dat het de acties morgen en overmorgen zal verderzetten. "Zolang er geen bericht komt van het kabinet van Gwendolyn Rutten om in gesprek te gaan, voeren wij actie", klinkt het. Volgens het VSOA blijft het stil vanuit de politiek om effectief rond de tafel te gaan zitten. Het ACOD en het kabinet Rutten zullen wellicht later vandaag nog communiceren.

Waar de acties precies het voelbaarst zullen zijn, is nog niet duidelijk. Ook de Vlaamse Waterweg zegt daar weinig zicht op te hebben. De hinder houdt dus nog even aan.

Meest gelezen