Enkele weken voor de moord op Veronique Nobus was haar ex-partner Jürgen M. (rechts) in Brussel op zoek naar een vuurwapen© smb, if

Patrick zat weken voor moord op Veronique op café met Jürgen M., en het was een zeer merkwaardig gesprek

Enkele weken voor hij de moord op Veronique Nobus (36) in Knokke-Heist pleegde, was haar ex-vriend Jürgen M. (41) in Brussel nog op zoek naar een knokploeg, of zelfs een vuurwapen. “Hij had 3.000 euro op zak om dat te regelen”, zegt een getuige, die nu naar de politie stapte. Hij meent dat de jeugdtrainer een liefdesrivaal wilde aanpakken.

Cedric Lagast Annelies Baeten Junior Verbeeke
Bron: Eigen berichtgeving

“Wil je niet nog eens met mij op café? Laten we anders in Brussel afspreken. Ik trakteer.” Al meer dan een jaar lang had Patrick, een buschauffeur uit Vlaams-Brabant, zijn West-Vlaamse cafévriend Jürgen M. niet meer ontmoet. Maar plots, na al die tijd, kreeg hij in oktober weer een teken van leven van hem. Het zou een vreemde avond worden.

“Ik heb Jürgen M. zo’n acht jaar geleden ontmoet op café in het Vlaams-Brabantse Machelen”, vertelt Patrick. “Jürgen M. woonde daar toen omdat hij er een meisje had leren kennen. Hij was supporter van Club Brugge, en vanuit dat bewuste café vertrokken de supportersbussen. Op café zat hij stilletjes in een hoekje. We hadden er toen medelijden mee, want hij was werkloos en zat in schuldbemiddeling.”

Moord op een verpleegster

Jürgen M. werd dinsdagmiddag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Bij de moord raakte hij gewond aan de rechterhand.© Simon Mouton

Doorheen de jaren hield Patrick sporadisch contact met Jürgen M., zelfs nadat die zo’n vijf jaar geleden terug naar de kust verhuisde. Ze waren bevriend op sociale media. Daar zag Patrick ook foto’s van Veronique Nobus, de nieuwe vriendin van Jürgen M. “Maar ik heb haar nooit ontmoet.”

Afgelopen maandag las Patrick in de krant een artikel over een moord in Knokke. “Ik zag de foto van Veronique, en ik herkende haar meteen als de vrouw van op de Facebook-pagina van Jürgen M.”, zegt Patrick. De verpleegster was op haar appartement in Heist met messteken om het leven gebracht. Haar ex-partner was ter plekke opgepakt. “Ik begreep niet wat er gebeurd was, tot ik de initialen van de dader in het artikel las.”

“Pak slaag geven”

Meteen moest hij terugdenken aan die vreemde oktoberavond in Brussel op café, weken voordien. “Jürgen wilde op vrijdagavond afspreken”, vertelt hij. “Ik wist dat Jürgen M. tot in maart onder schuldbemiddeling had gestaan. Maar nu reed hij met een dure auto en had hij veel geld op zak. Ik heb die avond niets moeten betalen.”

Volgens de getuige nam het gesprek in de eerste uren al een vreemde wending. “Plots vroeg Jürgen M. mij of ik mensen kende die in zijn opdracht iemand een pak slaag konden geven. Ik schrok, en ik begreep niet waarom hij dat aan mij vroeg. Omdat ik buschauffeur ben, zo bleek. Ik rij vaak ’s avonds door Brussel, en hij ging ervan uit dat ik wel louche figuren zou kennen. Neen, dus.”

Jürgen M., verdacht van de moord op zijn ex-vriendin.© if

Wapen

Daarna werd het gesprek volgens de buschauffeur nog merkwaardiger. “Hij vroeg me of we niet naar een café konden, waar hij een wapen kon kopen. Hij had daarvoor 3.000 euro op zak, zo toonde hij mij. Ik vroeg uiteraard waarom hij dat wapen nodig had. Hij zei dat hij voor zijn job naar het buitenland moest, naar Oost-Europa. Hij wilde zich daar veilig voelen. Ik dacht er het mijne van, ik dacht dat hij wellicht in het drugsmilieu verzeild was geraakt.”

Later die avond volgde nog een andere uitleg, aldus Patrick. “Jürgen zei dat hij die knokploeg nodig had om een ex-lief van Veronique een pak rammel te geven. Uit zijn verhaal leek het alsof hij nog steeds samen was met haar. Haar vriend, met wie ze vóór hem nog een relatie had gehad, bleef haar zogezegd maar lastigvallen.”

In realiteit was de relatie met Veronique al bijna een jaar voorbij. Maar volgens vrienden van de vrouw kon Jürgen M. dat niet verkroppen, en bleef hij haar contacteren. “Nadat ik in de krant het verhaal over de moord las, besefte ik dat het omgekeerd was: Jürgen was de stalker.” De buschauffeur stapte dinsdagochtend naar de politie met zijn verhaal.

Stalker

“Ik denk dat hij die knokploeg voor mij zocht”, meent S., een Bruggeling die ná Jürgen M. een relatie had met Veronique. “Zij heeft Jürgen in december 2022 verlaten voor mij. Jürgen M. was gewelddadig tegen haar, en ze heeft me verteld dat Jürgen ermee dreigde dat hij haar zou vermoorden.”

LEES OOK. Nabestaanden zwaar aangeslagen na moord op Veronique: “Ze was een superlief. Ze is alleen de verkeerde man tegengekomen”

Dat Veronique Nobus (rechts) een nieuwe relatie had met S., dat kon haar ex-vriend Jürgen M. niet verkroppen.© if

“Dat Veronique een nieuwe relatie had, daar kon Jürgen M. niet mee om. Hij was dat te weten gekomen, en hij wist zelfs waar ik werkte. Hij dreigde er bij Veronique mee dat hij mij iets zou aandoen. Hij bleef ook Veronique zelf lastigvallen. Ze wilde daar niet veel over kwijt, maar hij hield bijvoorbeeld constant in het oog of ze op Whatsapp online was. Als dat lang duurde, dacht hij dat we aan het videobellen was. Daarom moesten wij met de app Signal communiceren.”

In mei van dit jaar liep de relatie tussen Veronique Nobus en S. spaak. “Ik kwam uit een eerdere lange relatie, ik was er niet klaar voor”, zegt S. “Maar Veronique bleef altijd hopen dat het nog goed zou komen tussen ons. Haar hart lag bij mij.”

Ook S. vernam deze week van vrienden dat Jürgen M. in Brussel op zoek was gegaan naar een wapen. “Ik dacht toen dat het wel voor mij bedoeld geweest zou zijn, ja.”

“Waarom heeft hij dat toch gedaan?” Ook Patrick kan het niet begrijpen. “Jürgen M. was vader van een dochtertje. Ook haar laat hij nu in de steek.”

De advocate van Jürgen M. wilde woensdag geen commentaar kwijt. Ook het parket West-Vlaanderen wenste niet te reageren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer