80-jarige ‘wonderpiloot’ slaagt erin vliegtuigje met dubbele motorpech veilig aan de grond te zetten zonder dat er slachtoffers vallen

In een buitenwijk van Parijs heeft maandag een klein vliegtuigje een noodlanding moeten maken na dubbele motorpech. Als bij wonder vielen er geen doden bij het ongeval en kan iedereen het miraculeuze incident nog navertellen.

SGG

Een klein vliegtuigje heeft maandag een noodlanding moeten maken in Villejuif, net onder Parijs. “Ik was mijn sigaret aan het roken voor mijn keukenraam toen ik een vliegtuig in de lucht heel langzaam naar beneden zag komen”, vertelde een getuige aan BFMTV. “En 10 seconden later was er een kleine knal. Blijkbaar is het in tweeën gespleten toen het neerstortte.”

Het vliegtuigje was op de weg terug nadat het een oefenvlucht had uitgevoerd in de buurt van Rouen. Aan boord zat een instructeur (80) en twee studenten, beiden dertigers. Boven Villejuif gebeurde het ondenkelijk. Het vliegtuigje kreeg te maken met dubbele motorpech. “Statistisch eigenlijk onmogelijk”, legt Marc Trimaille, zoon van instructeur Jean-Pierre, uit aan BFMTV. “Ik kan de storing op dit moment niet verklaren.”

Op het moment van de motorpech bestuurde één van de studenten het vliegtuigje. Zodra de motoren uitvielen, nam Jean-Pierre onmiddellijk over. De piloot probeerde eerste de motoren te herstarten, maar toen dat niet lukte, besloot hij een geschikte landingsplaats te zoeken. “Hij zag dat hij zeker iemand zou doden als hij op de weg zou landen, dus koos hij ervoor om op de binnenplaats tussen verschillende gebouwen te landen”, legt Trimaille uit. “Een veel complexer manoeuvre, dat een minder ervaren piloot misschien niet had kunnen uitvoeren.

“Ik vraag mezelf nog steeds af hoe hij het voor elkaar heeft gekregen.” Trimaille erkent dat er een zeker vorm van geluk bij kwam kijken en dat het allemaal veel erger had kunnen aflopen. Maar hij benadrukt ook de expertise van zijn vader. “Hij is iemand die echt gepassioneerd is, hij leeft hiervoor. Hij is mijn vader en tegelijkertijd ben ik opgelucht en trots op hem.” De man leidt al zestig jaar studenten op en heeft doorheen de jaren al bijna 40.000 vlieguren verzameld. “Terwijl een standaardpiloot aan het eind van zijn carrière tussen de 10 en 15.000 uur maakt.”

Bij de landing raakten de drie inzittenden, Jean-Pierre en zijn twee studenten, wel gewond. Maar ze verkeren in goede staat. Ze zouden alle drie donderdag het ziekenhuis mogen verlaten.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER