290 kilometer file op Vlaamse snelwegen: enorm drukke ochtendspits, maar geen eenduidige verklaring

Het was een bijzonder drukke ochtendspits, met een piek van 290 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. Maar één duidelijke verklaring daarvoor is er niet. “We kijken er eigenlijk zelfs niet meer van op.”

Sofie Geusens

De kaart van het Vlaams Verkeerscentrum kleurde vanmorgen op veel plaatsen donkerrood. Op zowat alle grote snelwegen stond het verkeer stil. Nochtans was er eigenlijk niet zo veel aan de hand. “In Nevele hebben we door een ongeval een hele tijd maar één van de drie rijstroken gehad en dat heeft daar een file van tien kilometer veroorzaakt”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Maar dat was eigenlijk het enige grote verhaal. Het was gewoon een heel drukke ochtendspits.”

Rond 8.30 uur stond er een goede 290 kilometer file en daardoor ging het lijntje binnen de barometer van het Verkeercentrum ver boven de normale grafiek uit. “We hebben de voorbije weken wel al een aantal keer in die regionen gezeten. Het is een beetje vreemd. We kijken er eigenlijk al niet meer van op. Deze ochtendspits zit duidelijk ver boven de gebruikelijke, maar het is moeilijk om te zeggen waarom.”

(Lees verder onder de foto)

© Vlaams Verkeerscentrum

Weer is vaak een factor wanneer onze snelwegen volledig dicht staan. Maar dat was vandaag niet het verhaal. “Er waren wel enkele incidenten, maar geen gevallen met een enorme impact. Toch zeker niet meer dan anders. Met de uitzondering van Nevele dan.” Ook de wegenwerken zouden de grote files niet echt kunnen verklaren. “Die hebben altijd wel impact, maar toch verklaart dat niet waarom er vandaag plots zoveel files staan.”

Een mogelijkheid is, zegt Bruyninckx, de staking bij het openbaar vervoer. “Maar dat is wel met een groot vraagteken. Mogelijk hebben mensen die woensdag thuisgebleven zijn voor die staking, vandaag toch beslist om naar het werk te gaan. Maar het is slechts speculatie. Verder heb ik er geen verklaring voor.”

Recordjaar

Volgens Bruyninckx is het eigenlijk vooral te wijten aan ons verzadigd wegennetwerk. “Er is gewoon heel veel volk op de weg. Er is te weinig plaats. Tijdens die ochtendspits moet er zo’n enorm pak verkeer passeren en dat kunnen de wegen op veel plaatsen niet meer aan.”

De gewoonlijke structurele files vallen tegenwoordig steeds langer uit. De Antwerpse ring staat vol, de Brusselse ring staat vol. “Alles wijst erop dat 2023 het zwaarste file jaar zal worden sinds het begin van de tellingen in 2011. Het wordt een recordjaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer