Geweld

Alle slachtoffers schietpartij Brussel buiten levensgevaar

© EPA-EFE

Geen van de slachtoffers van de schietpartij op de Gulden Vlieslaan in Brussel verkeert nog in levensgevaar. Er vielen uiteindelijk vijf gewonden.

blg

De schietpartij vond woensdagavond rond half acht plaats op de Gulden Vlieslaan, ter hoogte van de Toison d’Or-winkelgalerij. ‘Vier slachtoffers zijn geraakt door geweerschoten, één slachtoffer verdraaide zijn knie tijdens zijn vlucht’, zegt Stefan Vandevelde van het parket van Brussel tegen Belga. ‘Niemand van hen verkeert nog in levensgevaar. Er werd een gerechtelijke perimeter ingesteld om alle sporen die nuttig zijn voor het onderzoek te bewaren.’

Het Brusselse parket opende een gerechtelijk onderzoek voor poging doodslag. Woensdagavond nog stapte het parket de plaats delict af, samen met de onderzoeksrechter, het labo van de federale politie en de ballistische expert.

‘In deze fase van het onderzoek is het motief voor de feiten nog niet gekend’, zegt Vandevelde. ‘Een terreurdaad is in deze fase uitgesloten. Het onderzoek loopt om de dader of daders te identificeren en om de juiste omstandigheden van het voorval te achterhalen.’ Het parket zegt tot dan niet meer te communiceren over deze zaak.

Slachtoffers achtervolgd

Uit camerabeelden blijkt dat een groepje mensen in de voet­gangers­zone aan de straatkant van Gulden Vlies woensdagavond benaderd werd door een man die een wapen bovenhaalde en hen van dichtbij onder vuur nam. Iedereen in de buurt sloeg op de vlucht, waarna de ­dader de achtervolging inzette op de vluchtende slachtoffers. Hij bleef ze een tijdje achternalopen met zijn wapen in de aanslag.

Een van de gewonden is een Zweedse vrouw die werkt als medewerkster van de Zweedse Gematigde Uniepartij (‘Moderaterna’) in het Europees Parlement.