Fluvius

Waterbedrijven werken samen met Fluvius voor installatie digitale watermeters: 2,8 miljoen watermeters tegen 2030

De Vlaamse waterbedrijven Farys, De Watergroep en Pidpa werken samen om tegen eind 2030 zo'n 2,8 miljoen digitale watermeters te installeren bij hun klanten. Ze doen dat gezamenlijk met nutsbedrijf Fluvius, dat ook de digitale gas- en elektriciteitsmeters plaatst. Door de meters samen te plaatsen moet de uitrol vlotter verlopen, en moet er maar één installateur bij de klanten langsgaan. 

Naast de oude elektriciteits- en aardgasmeters, zijn de komende jaren ook de analoge watermeters in Vlaanderen aan de beurt. Die oude watermeters worden vervangen door nieuwe, digitale meters.

Tegen eind 2030 willen de drie grootste waterbedrijven - De Watergroep, Farys en Pidpa - 2,8 miljoen digitale watermeters plaatsen. Ze zullen daarvoor de komende jaren samenwerken met Fluvius, die al digitale meters plaatst voor gas en elektriciteit. 

Meerdere meters tegelijk

Concreet slaan de bedrijven de handen in elkaar om hun meters gezamenlijk te plaatsen. In de woningen waar Fluvius een energiemeter plaatst, zal het nutsbedrijf tegelijk ook de nieuwe watermeter plaatsen.

"De komende jaren zullen heel veel technici de baan op moeten om die meters te installeren, dan lijkt het ons logisch en in het voordeel van de klant dat in zo veel mogelijk gevallen maar één persoon moet langskomen", klinkt het bij Fluvius.

In 2022 gingen de vier bedrijven al van start met een proefproject, nu volgt de uitrol op grote schaal. Tot nu toe hebben de bedrijven zo'n 170.000 meters geïnstalleerd.

Een nieuwe digitale watermeter naast de "klassieke" oude meter
PHOTO©Christophe Vander Eecken

Dezelfde technologie

De water- en energiemeters van de drie waterbedrijven en Fluvius maken gebruik van dezelfde communicatietechnologie. De watermeter wordt gekoppeld aan de elektriciteitsmeter, en maakt gebruik van de dataverbinding van die elektriciteitsmeter om de meterstanden door te sturen naar de leverancier. 

Bij klanten waar wel al een digitale watermeter werd geïnstalleerd, maar nog geen digitale energiemeter, hangt normaal gezien een blauwe sticker op de watermeter. Wanneer vervolgens de digitale energiemeter wordt geïnstalleerd, zal de installateur met de code op die blauwe sticker beide meters met elkaar kunnen verbinden. 

Voordelen en privacy

Met een digitale watermeter zouden klanten hun waterverbruik beter kunnen opvolgen. Bovendien zou het gemakkelijker zijn om lekken op te sporen.

"Dankzij de slimme digitale watermeter hoeven onze klanten hun meterstand niet meer door te geven, kunnen ze hun waterverbruik veel beter opvolgen en krijgen ze hun factuur automatisch op basis van het werkelijke waterverbruik", vult programmamanager Alexander De Jonghe aan. 

De netbedrijven benadrukken dat de gegevens uit de meters op een GDPR-conforme manier worden gedeeld. Persoonlijke informatie, zoals verbruiksinfo of meterstanden, wordt niet gedeeld tussen de bedrijven onderling. "De watergegevens gaan naar het juiste waterbedrijf, en de elektriciteitsgegevens gaan naar Fluvius", zegt De Jonghe.

Meest gelezen