Zelfgemaakt of uit de winkel: zo (on)gezond is mayonaise
We zien mayonaise niet bepaald als een saus waar je gezonder van wordt. Toch klinken de basisingrediënten op zich niet slecht. Hoe zit het dan met de gezondheid ervan? We vroegen het aan diëtist Pieter Brughmans. “Zelfgemaakte mayonaise bevat geen verdachte ingrediënten. In de winkel check je best deze zaken op het etiket.”
De gemiddelde supermarkt bevat vandaag meer dan 8.000 producten. Loop je daar ook soms wat verloren? Dan gidst journaliste Eva Kestemont jou in de rubriek Voedingsweetjes graag door de schappen. Ze geeft een duidelijk antwoord op al jouw voedselvragen die je in de winkel overvallen.
Vraag mensen of mayonaise gezond is en de meesten zullen ‘nee’ antwoorden. Maar als je hen vraagt of plantaardige olie, eieren en citroensap gezond zijn, krijg je wellicht andere antwoorden. Toch zijn dat exact de basisingrediënten van mayonaise. Hoe zit dat nu?
“Zelfgemaakte mayonaise bevat inderdaad geen verdachte ingrediënten”, zegt diëtist Pieter Brughmans. “Maïs-, koolzaad- en arachideolie bevatten allemaal gezonde vetten, antioxidanten en vitamine E, maar ze zijn natuurlijk ook heel vet en dus calorierijk. Dat is voor sommige mensen een nadeel. Zeker als je kijkt naar de hoeveelheden waarin mayonaise vaak wordt gegeten. Op een smos zitten soms wel drie eetlepels, ofwel zo’n 400 calorieën voor enkel de saus. Mayonaise is niet ongezond, maar je hebt er niet veel van nodig om te genieten van de gezondheidseffecten van de olie. Tenzij je moet bijkomen of intensief sport, eet je er dus best niet te veel van.”
Uit een pot
Die genuanceerde boodschap geldt voor zelfgemaakte mayonaise, maar de meeste mensen gaan niet zelf aan de slag met eidooiers en olie. Geldt Brughmans’ conclusie ook voor mayonaise uit de winkel? “Mijn algemeen advies blijft om op de portie te letten, maar er zijn wel een aantal zaken waarop je kan letten.”
Eerst en vooral: let op de gebruikte olie. “Raapzaad- of koolzaadolie bevat het meeste omega 3, een gezond vetzuur”, vertelt Brughmans. Sommige mayonaises vermelden de aanwezigheid van olijfolie, maar dat wil niet veel zeggen. De olijfolie die jij kent als gezond, is namelijk extra vierge olijfolie, ofwel de eerste persing. Maar olijven worden ook een tweede of derde keer geperst, en er bestaat ook geraffineerde olijfolie. De olie die daaruit voortkomt, is goedkoper. De smaak is neutraler en de olie minder kwalitatief. “Ik heb zo’n vermoeden welke soort olijfolie in die mayonaises zal zitten, en dan kan je zeker vragen stellen over de gezondheidsvoordelen daarvan”, voegt Brughmans toe.
Wat zit erin?
En dan komen er in de winkel nog enkele andere opvallende ingrediënten voor die niet in het standaardrecept zitten. Sommige mayonaises bevatten bijvoorbeeld toegevoegde suiker. “Hoe noordelijker, hoe meer suiker”, weet Brughmans. “In Frankrijk is mayonaise helemaal niet zoet, in Nederland wel. Wij zitten er wat tussenin. In absolute hoeveelheden valt de suiker in ‘onze’ mayonaise gelukkig meestal wel mee.”
Ook kleurstoffen, smaakstoffen, aroma’s, emulgatoren, zetmeel, stabilisatoren, antioxidanten en conserveermiddelen verraden dat de mayonaise in de winkel op een andere manier werd gemaakt dan thuis. Elk additief wordt toegevoegd om zijn eigen reden. Sommige zodat je die pot mayonaise maanden kunt bewaren, andere om met wat extra kleur te benadrukken dat er eigeel is gebruikt. “De consument kan dit vaak wel waarderen”, aldus Brughmans. Al zijn er ook andere additieven die eerder verraden wat de producent handig vindt.
Heel wat etiketten van supermarktmayonaises vermelden immers nog een verrassend ingrediënt: water. “De voedingsindustrie heeft kleine marges. Elk procentje telt mee”, verduidelijkt Brughmans. “Je kan je massa en dus ook je winst op een heel goedkope manier verhogen door water toe te voegen. Vervolgens zorgen wat extra emulgatoren en stabilisatoren ervoor dat de olie en het water niet schiften.”
Light mayonaise
Water – goedkoop en caloriearm – is zelfs het hoofdingrediënt van de light mayonaise van een erg populair merk. “Ik zal mensen die in de winkel absoluut een magerder alternatief voor gewone mayonaise willen kopen, niet tegenhouden om dit te kiezen, maar ze moeten wel weten dat ze veel betalen voor water.”
Als je dat liever niet doet, geeft Brughmans twee opties om snel zelf een lichtere saus te maken. Zo kan je gewone mayonaise mengen met dezelfde hoeveelheid plattekaas of yoghurt. (of maak het extra fris met allerlei verse kruiden erbij) Een andere optie is om snel een sausje te maken van vier eetlepels Griekse yoghurt, een eetlepel olijfolie en een theelepel mosterd: lekker en klaar binnen de minuut.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal
Wil je niet het risico lopen onderverzekerd te zijn, en bij brand of diefstal bijgevolg een te lage schadevergoeding uitbetaald te krijgen, dan moet je een juiste inboedelbeschrijving maken om de waarde van je bezittingen in te schatten. Maar hoe doe je dat precies? Independer.be geeft vijf onmisbare tips. -
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe