Patrick Goots, Cisse Severeyns en Marc Van der Linden.© RR

Is met Vincent Janssen en George Ilenikhena nieuw spitsenduo geboren? “Er zit waanzinnig veel potentieel in die jongen”

Dat was smullen, die bekermatch van woensdagavond tegen Charleroi (5-2). Voor het eerst stonden Vincent Janssen (29) en zijn twaalf jaar jongere aanvalspartner George Ilenikhena (17) meer dan een helft samen op het veld. Is een nieuw spitsenduo geboren? Patrick Goots, Marc Van der Linden en Cisse Severeyns, gewezen goalgetters van de Great Old, verlangen alleszins naar meer.

Diederik Geypen

Patrick Goots (167 matchen en 83 goals voor Great Old): “Van Bommel zal gedacht hebben: tiens, dit werkt ook”

Naar goede gewoonte zat onze huisanalist Patrick Goots (57) woensdag op de persbanken van de Bosuil om de Antwerpse bekerwerken te bewonderen. Niet toevallig kon de tandem George-Janssen Patje Boem Boem bekoren. Ook hij rendeerde destijds het best in een tweespitsensysteem aan de zijde van Darko Pivaljevic. “De snelheid en doelgerichtheid van George gekoppeld aan de werkkracht, techniek en balvastheid van Janssen blijkt gewoon een ideale combinatie te zijn. Mark van Bommel zal gedacht hebben: tiens, dit werkt ook.”

“De wedstrijdomstandigheden – 0-2 achter na een halfuur – noopten Van Bommel om vroeg in te grijpen en alles of niets te spelen. Dat hij vijf minuten voor de rust al wisselde, gevolgd door de snelle aansluitingstreffer, maakt van hem een grote trainer.”

Vincent Janssen.© BELGA

Moet Antwerp nu voortbouwen op dit tweespitsensysteem? “Van Bommel heeft dit vorig seizoen al eens geprobeerd op Standard, toen met Janssen en Frey. Dat is toen faliekant afgelopen (3-0-verlies, red.). Komt daar nog eens bij dat je moeilijk in een 3-5-2 kunt blijven spelen. Antwerp heeft daar eigenlijk de spelers niet voor. Ejuke en Balikwisha die de hele flank bestrijken tegen een type als Skov Olsen? Zie ik niet snel gebeuren.”

Een manier om George en Janssen wel samen te laten spelen, is volgens Goots de klassieke 4-4-2. “In dat geval zal er een middenvelder moeten sneuvelen. Ekkelenkamp dreigt zo zijn basisplaats kwijt te spelen. Toch verwacht ik niet dat Van Bommel zijn systeem snel zal aanpassen. Hij houdt nu eenmaal van twee hoge vleugelaanvallers die acties maken. Twee spitsen kán, maar ’t is niet opportuun om dit elke wedstrijd toe te passen.”

Marc Van der Linden (233 matchen en 85 goals voor Great Old): “Antwerp heeft er een wapen bij om opnieuw dubbel te pakken”

“Na die wissels was het aangenaam om volgen”, vond ook Marc Van der Linden (59), die net als Goots elke thuismatch van Antwerp bijwoont. “George raakte in de eerste helft weinig ballen. Dat veranderde helemaal toen hij geflankeerd werd door Janssen. Ik zeg al langer dat Van Bommel die twee eens moet laten samenspelen.”

Ook Van der Linden rendeerde destijds ineen tweespitsensysteem. “Eerst speelde ik met Harry Cnops voorin, vervolgens met Cisse Severeyns. Ik was een beetje de Vincent Janssen van mijn tijd. (lacht) En als Frans van Rooij gewisseld werd, nam ik regelmatig zijn plaats op het middenveld in. Daarom zou ik Janssen op de positie van Ekkelenkamp durven te zetten”, sluit Van der Linden zich aan bij de mening van Goots. “Ik besef wel: een tweespitsensysteem kom je in het hedendaagse voetbal nog maar zelden tegen. De voorbeelden zijn schaars. AA Gent, met Hugo Cuypers en Gift Orban, doet het wel nog. Nochtans: als je puur naar de productie kijkt, dan weet je dat twee spitsen makkelijk elk tien goals maken.”

George Ilenikhena.© BELGA

Met elf doelpunten over alle competities heen is Janssen momenteel topschutter van de Great Old. Balikwisha volgt met acht treffers. In tegenstelling tot Goots ziet Van der Linden voor Balikwisha wel een toekomst weggelegd als wingback. “Oké, hij zal van verder moeten komen, maar als aanvallende speler is hij ontzettend sterk in de balrecuperatie. Én hij beschikt over het nodige loopvermogen. Balikwisha begint nu pas te beseffen wat hij allemaal in zijn mars heeft. Ik ben fan.”

“De match van zaterdag op het veld van Cercle wordt weer een heel andere partij. In de thuismatchen daarentegen moet een systeem met twee spitsen áltijd kunnen. Met dan het publiek erachter… Antwerp heeft er een wapen bij om – wie weet – opnieuw de dubbel te pakken.” (lacht)

Cisse Severeyns (255 matchen en 103 goals voor Great Old): “Graag wat vaker George én Janssen, maar niet tegen Barcelona”

Aanvullend op de mening van Van der Linden kan natuurlijk de opinie van zijn spitsbroer van weleer niet ontbreken. “Marc was de beste ééntijdsvoetballer die ik in mijn carrière ben tegengekomen”, zegt Cisse Severeyns (55). “Hij was niet groot, maar wel kopbalsterk. Ik teerde op mijn diepgang en beweeglijkheid. We vormden het prototype van het tweespitsensysteem.” (lacht)

“Aanvallend voetbal is altijd fijner om naar te kijken. Antwerp stond onder Van Bommel al voor offensief voetbal, maar wat we tegen Charleroi zagen, was het summum. Van Janssen wisten we al dat hij enorm veel druk uitoefent op de verdediging. Met George stak opnieuw een jonge gast, weliswaar niet iemand uit de eigen jeugd, de neus aan het venster. Er zit waanzinnig veel potentieel in die jongen. Dat belooft voor de komende maanden. George heeft getoond dat hij klaar is voor meer minuten. Wanneer Antwerp in de komende thuismatchen tegen Anderlecht (17 december, red.) en Westerlo (23 december, red.) zijn wil oplegt, kan dat zéker met Janssen aan zijn zijde. Barcelona lijkt me hiervoor nog te hoog gegrepen. Dan zou Antwerp wel eens in zijn eigen vel kunnen snijden.”