Een koran.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Deense parlement keurt wet goed die koranverbrandingen op openbare plaatsen verbiedt

Het Deense parlement heeft een wet goedgekeurd die koranverbrandingen op openbare plaatsen verbiedt. Afgelopen jaar werden in Denemarken en Zweden geregeld exemplaren van het voor moslims heilige boek verbrand. Volgens Denemarken brengt de onvrede daarover in moslimlanden de veiligheid van het land in gevaar.

In Denemarken en - vooral - Zweden werden het voorbije jaar geregeld korans verbrand, verscheurd of vertrappeld door anti-islamitische activisten. In Zweden gebeurde dat vaak door dezelfde man:Ā Salwan Momika, een Iraakse vluchteling die in Zweden verblijft.

Dat leidde niet alleen tot een gespannen relatie tussen Irak en Zweden (Iraakse betogers bestormden al eens de Zweedse ambassade in Bagdad), de Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalde de koranverbrandingen ook aan om zich te verzetten tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap.

Het zijn net die internationale consequenties die Denemarken ertoe aangezet hebben om koranverbrandingen op openbare plaatsen te verbieden. Volgens Denemarken brengen de oplaaiende gemoederen in moslimlanden de veiligheid van het land in gevaar. Zo zou het protest in moslimlanden de terreurdreiging in Denemarken zelf verhogen.

Wie de nieuwe wet overtreedt, riskeert een boete of een gevangenisstraf van maximaal twee jaar. De wet geldt trouwens ook voor andere heilige teksten die verbrand, verscheurd of op een andere manier ontheiligd worden.

Vrije meningsuiting

Tegenstanders van de wet zeggen echter dat die het recht om kritiek te uiten op religie, inperkt en zo de hard bevochten liberale vrijheden in de Scandinavische regio ondermijnt.

"De geschiedenis zal ons hier hard voor beoordelen en met een goede reden. Waar het allemaal op neerkomt, is de vraag of een beperking van de vrijheid van meningsuiting door ons zelf wordt bepaald of dat deze van buitenaf wordt opgelegd", reageert Inger Stojberg, de leider van de anti-immigratiepartij Deense Democraten.Ā  Ā Ā 

De Deense regering is echter van mening dat de wet slechts een beperkt effect zal hebben op de vrije meningsuiting en dat kritiek uiten op religie wel toegelaten blijft, maar dan op andere manieren.Ā 

En Zweden?

Ook Zweden overweegt om de koranverbrandingen op een wettelijke manier in te perken, maar niet door ze bij wet te verbieden.

Er wordt onder meer bekeken of de politie rekening moet houden met de nationale veiligheid als er beslist moet worden of zulke - vaak op voorhand aangevraagde - protestacties kunnen plaatsvinden.

BEKIJK - De koranverbrandingen in - vooral - Zweden leidden tot de bestorming van de Zweedse ambassade in Irak:

Videospeler inladen...

Meest gelezen