Zelfgemaakt of uit de winkel: zo (on)gezond is mayonaise
We zien mayonaise niet bepaald als een saus waar je gezonder van wordt. Toch klinken de basisingrediënten op zich niet slecht. Hoe zit het dan met de gezondheid ervan? We vroegen het aan diëtist Pieter Brughmans. “Zelfgemaakte mayonaise bevat geen verdachte ingrediënten. In de winkel check je best deze zaken op het etiket.”
De gemiddelde supermarkt bevat vandaag meer dan 8.000 producten. Loop je daar ook soms wat verloren? Dan gidst journaliste Eva Kestemont jou in de rubriek Voedingsweetjes graag door de schappen. Ze geeft een duidelijk antwoord op al jouw voedselvragen die je in de winkel overvallen.
Vraag mensen of mayonaise gezond is en de meesten zullen ‘nee’ antwoorden. Maar als je hen vraagt of plantaardige olie, eieren en citroensap gezond zijn, krijg je wellicht andere antwoorden. Toch zijn dat exact de basisingrediënten van mayonaise. Hoe zit dat nu?
“Zelfgemaakte mayonaise bevat inderdaad geen verdachte ingrediënten”, zegt diëtist Pieter Brughmans. “Maïs-, koolzaad- en arachideolie bevatten allemaal gezonde vetten, antioxidanten en vitamine E, maar ze zijn natuurlijk ook heel vet en dus calorierijk. Dat is voor sommige mensen een nadeel. Zeker als je kijkt naar de hoeveelheden waarin mayonaise vaak wordt gegeten. Op een smos zitten soms wel drie eetlepels, ofwel zo’n 400 calorieën voor enkel de saus. Mayonaise is niet ongezond, maar je hebt er niet veel van nodig om te genieten van de gezondheidseffecten van de olie. Tenzij je moet bijkomen of intensief sport, eet je er dus best niet te veel van.”
Uit een pot
Die genuanceerde boodschap geldt voor zelfgemaakte mayonaise, maar de meeste mensen gaan niet zelf aan de slag met eidooiers en olie. Geldt Brughmans’ conclusie ook voor mayonaise uit de winkel? “Mijn algemeen advies blijft om op de portie te letten, maar er zijn wel een aantal zaken waarop je kan letten.”
Eerst en vooral: let op de gebruikte olie. “Raapzaad- of koolzaadolie bevat het meeste omega 3, een gezond vetzuur”, vertelt Brughmans. Sommige mayonaises vermelden de aanwezigheid van olijfolie, maar dat wil niet veel zeggen. De olijfolie die jij kent als gezond, is namelijk extra vierge olijfolie, ofwel de eerste persing. Maar olijven worden ook een tweede of derde keer geperst, en er bestaat ook geraffineerde olijfolie. De olie die daaruit voortkomt, is goedkoper. De smaak is neutraler en de olie minder kwalitatief. “Ik heb zo’n vermoeden welke soort olijfolie in die mayonaises zal zitten, en dan kan je zeker vragen stellen over de gezondheidsvoordelen daarvan”, voegt Brughmans toe.
Wat zit erin?
En dan komen er in de winkel nog enkele andere opvallende ingrediënten voor die niet in het standaardrecept zitten. Sommige mayonaises bevatten bijvoorbeeld toegevoegde suiker. “Hoe noordelijker, hoe meer suiker”, weet Brughmans. “In Frankrijk is mayonaise helemaal niet zoet, in Nederland wel. Wij zitten er wat tussenin. In absolute hoeveelheden valt de suiker in ‘onze’ mayonaise gelukkig meestal wel mee.”
Ook kleurstoffen, smaakstoffen, aroma’s, emulgatoren, zetmeel, stabilisatoren, antioxidanten en conserveermiddelen verraden dat de mayonaise in de winkel op een andere manier werd gemaakt dan thuis. Elk additief wordt toegevoegd om zijn eigen reden. Sommige zodat je die pot mayonaise maanden kunt bewaren, andere om met wat extra kleur te benadrukken dat er eigeel is gebruikt. “De consument kan dit vaak wel waarderen”, aldus Brughmans. Al zijn er ook andere additieven die eerder verraden wat de producent handig vindt.
Heel wat etiketten van supermarktmayonaises vermelden immers nog een verrassend ingrediënt: water. “De voedingsindustrie heeft kleine marges. Elk procentje telt mee”, verduidelijkt Brughmans. “Je kan je massa en dus ook je winst op een heel goedkope manier verhogen door water toe te voegen. Vervolgens zorgen wat extra emulgatoren en stabilisatoren ervoor dat de olie en het water niet schiften.”
Light mayonaise
Water – goedkoop en caloriearm – is zelfs het hoofdingrediënt van de light mayonaise van een erg populair merk. “Ik zal mensen die in de winkel absoluut een magerder alternatief voor gewone mayonaise willen kopen, niet tegenhouden om dit te kiezen, maar ze moeten wel weten dat ze veel betalen voor water.”
Als je dat liever niet doet, geeft Brughmans twee opties om snel zelf een lichtere saus te maken. Zo kan je gewone mayonaise mengen met dezelfde hoeveelheid plattekaas of yoghurt. (of maak het extra fris met allerlei verse kruiden erbij) Een andere optie is om snel een sausje te maken van vier eetlepels Griekse yoghurt, een eetlepel olijfolie en een theelepel mosterd: lekker en klaar binnen de minuut.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit. -
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”