Direct naar artikelinhoud
PortretEddy Snelders

‘Onder sportcommentatoren is er nogal wat haantjesgedrag. Eddy hield zich daar ver van verwijderd’: wie is Eddy Snelders, die zich blootgaf aan de buurvrouw?

Eddy Snelders.Beeld Photo News

‘Een keurige en respectvolle man, die altijd wel te vinden is voor een praatje’, zo omschrijft een ingewijde Eddy Snelders (64), ex-voetballer en cocommentator bij Sporza. Dat net hij aangeklaagd is voor exhibitionisme had niemand zien aankomen.

Wie het Belgisch voetbal een beetje volgt, kent Eddy Snelders vooral als de trouwe cocommentator op de radio. Hij vormde vaak een duo met Peter Vandenbempt – ze zijn ook fietsbuddy’s. Het was een rol die Snelders op het lijf geschreven was. “Hij is een beetje een atypische Antwerpenaar: geen tafelspringer, integendeel”, zegt een collega. Als analist op EK’s en WK’s stond hij in de schaduw van Ruben Van Gucht.

Maar u zal Snelders niet meer op de radio of tv horen. Hij besliste woensdag om met onmiddellijke ingang te stoppen met commentaar geven, wat voor hem sowieso slechts een bijverdienste was. Hij was zaterdagavond al een opgemerkte afwezige. Snelders werd in Brasschaat gearresteerd op verdenking van zedenfeiten, na een klacht wegens exhibitionisme van een buurvrouw. Intussen heeft Sporza hem ook op non-actief gezet. Ook Play Sports zet de samenwerking stop.

Voor de mensen die hem goed kennen was het een donderslag bij heldere hemel. “Het voetbal is een kleine wereld”, zegt een ingewijde. “Je vangt al snel geruchten op van affaires die deze of gene commentator erop nahoudt. Of de kleine kantjes. Maar ik moet eerlijk zijn, bij Eddy kan ik me niet één zo’n verhaal herinneren in de afgelopen twintig jaar.”

Bijna 600 matchen in eerste klasse

Collega’s willen niet on the record reageren, maar allen schetsen een gelijkaardig beeld: dat van een rustige man in de schaduw, ideaal om mee samen te werken. “Dat is nochtans niet zo evident in die wereld van de sportcommentatoren. Er is nogal wat haantjesgedrag - onder de voetbalanalisten is het bijna een opbod geworden. Maar Eddy hield zich daar ver van verwijderd.”

Dat beeld strookt ook helemaal met zijn voetbalcarrière. Snelders heeft er bijna 600 matchen op zitten in de Belgische competitie – enkel Willy Wellens (onder meer ex-Standard en ex-Club Brugge) speelde er meer - maar ook dat was altijd in de schaduw als verdedigende middenvelder of centrale verdediger. Snelders begon zijn carrière als zeventienjarige bij Antwerp. Daarna zou hij in een lange carrière nog spelen voor Lokeren, Kortrijk, Standard, Germinal Ekeren en Lierse. Hij speelde ook één keer in het shirt van de Rode Duivels: 63 minuten in oktober 1981 tegen Nederland. België verloor met 3-0.

Na zijn carrière in 1997 werd hij haast meteen assistent-coach van Georges Leekens bij de Belgische nationale ploeg. Dat duurde slechts één jaar. In 2002 zou hij dat nog eens overdoen onder Aimé Anthuenis, deze keer voor vier jaar.

Intussen was hij ook al in het aannemersbedrijf van zijn vader René, eveneens ex-profvoetballer, gestapt. Snelders senior had Versnel in de jaren 70 opgericht met Jos Verhaeghe, vandaar ook de bedrijfsnaam.

De afgelopen jaren boekte dat bedrijf met zes werknemers jaar na jaar een gezonde winst, vorig jaar ging het om 70.000 euro. Zijn zonen Kristof en Philippe Snelders zijn intussen ook in het bedrijf gestapt. Zij hebben het allebei eveneens tot profvoetballer geschopt. Kristof Snelders speelde onder andere voor Beerschot, Lierse en Cercle Brugge.

Het was nota bene in de kantoren van het familiebedrijf dat de vermeende feiten zich hebben afgespeeld. Een buurvrouw, die inkijk heeft in de kantoren, zou Snelders begin 2022 betrapt hebben terwijl hij zichzelf bevredigde in een kantoor achteraan de zaak. De vrouw sprak Snelders aan en hij beloofde dat het niet meer zou gebeuren. Toch herhaalden de feiten zich. Snelders zou volgens Het Laatste Nieuws in de maanden nadien nog een veertigtal keer betrapt zijn door de buurvrouw. Meestal gebeurde dat ’s avonds wanneer het kantoor verlaten was. Daarom diende de buurvrouw uiteindelijk een klacht in. Bij haar klacht voegde ze enkele foto’s en filmpjes.

Al in behandeling

“Ik erken dat wat ik deed, fout was”, liet Snelders aan Het Laatste Nieuws weten. “Het is niet zo dat ik een oogje had op die buurvrouw of haar bewust wou viseren. Het is een problematiek waar ik al mijn hele leven moeite mee heb. Sinds de laatste feiten ruim een jaar geleden besefte ik dat ik geholpen moest worden.” Snelders heeft een plaatsverbod gekregen en mag zich niet meer begeven in de buurt van het familiebedrijf en zijn slachtoffer.

Dat hij meteen de feiten toegaf, zelf afstand nam van zijn job als cocommentator en al in behandeling is, tekent hem als persoon, zo klinkt het in zijn omgeving. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid en zoekt geen excuses. “Ik vind het sterk dat hij het op die manier aanpakt”, zegt iemand die Snelders goed kent. “Het behoort misschien wel tot het herstelproces. Het is en blijft natuurlijk fout wat hij gedaan heeft. Je vraagt je af: wat heeft hem bezield? Bij exhibitionisten denk je toch aan groezelige figuren met een lange bruine jas. Hij liep er altijd netjes gekleed bij en zou zich nooit aan iemand opdringen.”

In zijn privéleven was er, zeker voor de buitenwereld, geen vuiltje aan de lucht. Hij is intussen al meer dan vijftien jaar samen met Bé De Meyer. Zij was in de jaren negentig nog de assistente van Walter Capiau in Het rad van fortuin, de dame die de bordjes omdraaide.

Snelders legde zaterdag bij de onderzoeksrechter al bekentenissen af over exhibitionisme en is zondag onder voorwaarden vrijgelaten. Hij riskeert een gevangenisstraf van acht dagen tot één jaar.