lofilolo

Blijf uit je neus: neuspeuteren vergroot kans op covid

Neuspeuteren vergroot de kans op een covidinfectie. Dat blijkt uit een onderzoek van Amsterdam Universitaire Medische Centra. "Het virus voelt zich thuis in het neusslijmvlies, net waar je peutert in je neus", zegt viroloog Johan Neyts op Radio 1.

Neuspeuteren. We doen het graag in de auto, in de zetel of op het toilet. Het lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Uit een onderzoek van Amsterdam UMC (Universitaire Medische Centra) blijkt dat neuspeuteren de kans op covid vergroot. 

Tussen maart en oktober 2020 hebben onderzoekers van Amsterdam UMC een groep van artsen en verpleegkundigen gevolgd. Ze bekeken of die een covidinfectie hebben opgelopen.

Na oktober 2020 vulden die artsen en verpleegkundigen een vragenlijst in over hun gedragskenmerken en fysieke kenmerken: draag je een bril? Heb je een baard? Peuter je in je neus? Ben je een nagelbijter? 219 zorgverleners vulden de vragenlijst in.

"Daaruit bleek dat 17 procent van de neuspeuteraars covid had opgelopen in de maanden ervoor", zegt Johan Neyts, viroloog en vaccinspecialist verbonden aan KU Leuven, in "De wereld vandaag" op Radio 1. De onderzoekers stelden geen verband vast tussen covid en nagelbijten, bril of baard. 

Beluister het gesprek met viroloog Johan Neyts (KUL) in "De wereld vandaag" op Radio 1:

"Als je het virus aan je handen hebt en je peutert daarna in je neus, breng je het virus meteen op de juiste plaats", gaat Neyts verder. "Het virus voelt zich thuis in het neusslijmvlies en gaat zich daar vermenigvuldigen. Als je druppeltjes van het virus inademt, is dat anders. Dan moet het virus nog een weg vinden naar dat neusslijmvlies."

Smartphone is bron van infecties

"Bovendien is iemand die nog geen symptomen heeft een dag op voorhand al besmettelijk in de neus", zegt de viroloog. "Als je dan in je neus peutert en een deurklink aanraakt, kan je het virus verspreiden. In een ziekenhuis is dat niet ideaal." Het virus blijft een aantal uur besmettelijk op het oppervlak. 

Goed de handen wassen is belangrijk, benadrukt Neyts. "Neuspeuteren doe je met het topje van je vinger. Was daarom ook de toppen van je vingers goed door die in je handpalmen te draaien, want met dat vingertopje tik je ook op het scherm van je smartphone."

Vormt de smartphone dan zo'n besmettingsrisico? "Ik heb al meegemaakt dat bij het doorgeven van de smartphone ook een mondziekte is doorgegeven. Dus het telefoonscherm is een bron van infecties."

Nieuwe covidvariant

Zes weken geleden is voor het eerst een nieuwe covidvariant opgedoken in het Verenigd Koninkrijk. Nu is die nieuwe variant in Amerika, in Azië en in de rest van Europa in opmars. Ook bij ons duikt JN.1 op. "Ook al ben je gevaccineerd, je kan er twee dagen ziek van zijn", zegt Neyts. 

Er is wel goed nieuws: "Mensen die in het najaar een boostervaccin kregen, hebben minder kans om de nieuwe variant op te lopen", besluit Neyts. "Deze mensen hebben door die booster antistoffen opgebouwd om de nieuwe covidvariant te neutraliseren. Ik raad mensen met een zwakke gezondheid zeker aan om die laatste boosterprik te laten zetten."

Meest gelezen