Dreigingsniveau voor kerstmarkten op niveau 2, rest van het land blijft op 3

Er zijn geen specifieke aanwijzingen dat kerstmarkten en eindejaarsevenementen een doelwit vormen en dus staat het dreigingsniveau daarvoor naar niveau 2. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) donderdag. Voor de rest van het landt blijft dreigingsniveau 3 gelden.

Laurence Torck

Momenteel staat het dreigingsniveau voor heel België op 3. Een verhoogd niveau dat van kracht is sinds de aanslag midden oktober op Zweedse voetbalsupporters. Maar voor de kerstmarkten gelden andere regels. Dat heeft minister voor Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vanmiddag in het federaal parlement bevestigd.

LEES OOK. Kerstmarkttoerisme is razend populair: “Tegenwoordig rijden we elke zaterdag met zeker 20 volle bussen richting kerstmarkt”

“Het OCAD maakte een analyse voor het land gebaseerd op het conflict in het midden oosten, de import van dat conflict, wat er in oktober gebeurd is in Brussel en of er mogelijke copycats zijn. Bij evenementen gaan ze altijd een analyse op maat maken”, zegt Nick Gyselinck, woordvoerder van de minister. “Vandaag is er geen dreiging specifiek voor die evenementen. Het logisch zijn om gewoon alles op niveau 3 te zetten, maar dat is niet hoe dat berekend wordt. Omdat er geen dreiging is, heeft het OCAD dus bepaald dat niveau 2 van kracht is voor die evenementen”.

Het OCAD benadrukt wel dat een dreigingsniveau 2, niet laag is. “We kijken daarvoor naar de verzamelde info over mogelijke dreigingen en er is besloten dat niveau twee van toepassing is. Maar niveau twee is geen niveau één. En dus is de dreiging ook niet laag”, klinkt het.

Bij niveau 1 is het dreigingsniveau laag, dat wil zeggen dat er geen bedreiging. Bij niveau twee is een dreiging “weinig waarschijnlijk”. Bij niveau drie is de dreiging “ernstig en zeer nabij”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen