Crimineel netwerk opgerold dat Franse en Belgische gevangenissen via drones bevoorraadde met drugs en sigaretten 

In Frankrijk is een netwerk ontmanteld dat via drones Franse en ook enkele Belgische gevangenissen bevoorraadde met onder meer drugs en sigaretten. Drie personen zijn in voorlopige hechtenis geplaatst, meldt het parket van Tulle.

De bal ging aan het rollen nadat "verschillende pakjes die met behulp van drones waren gedropt" in januari in de gevangenis van Uzerche werden aangetroffen, aldus het parket. Daarin zaten drugs en smartphones verstopt. Het onderzoek wees al snel uit dat er sinds de herfst van 2022 een crimineel team bestond met aan het hoofd iemand die de bestellingen centraliseerde via het Snapchat-account "drone2france". 

Meer dan tien Franse gevangenissen in verschillende departementen werden op die manier bevoorraad, net als enkele Belgische vestigingen. Een bron dicht bij het onderzoek vertelde aan het persbureau AFP dat de leveringen vooral "sigaretten en drugs" betrof.

Afgelopen maandag vond een gerechtelijke operatie plaats in de regio's Parijs en Hauts-de-France, waarbij acht personen werden gearresteerd. Drie van hen werden donderdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter en in voorlopige hechtenis geplaatst tot hun proces, dat gepland staat op 1 februari.

Het drietal wordt verdacht van drugshandel, het onrechtmachtig overhandigen van voorwerpen aan gedetineerden, het overvliegen van verboden gebieden en het witwassen van geld. Op die misdrijven staan celstraffen van maximaal tien jaar.

Meest gelezen