Athene heeft geen last van bedwantsen, maar sommige locals doen u liever geloven van wel.© REUTERSF

“Opgepast voor bedwantsen”: Griekse politie start onderzoek naar nepcampagne die toeristen in Athene moet afschrikken

Kreunt Athene onder een bedwantsenplaag? Wel als je afgaat op de vele affiches die daarvoor waarschuwen in de Griekse hoofdstad, maar níét als je het aan het Griekse ministerie van Volksgezondheid vraagt. Het ministerie heeft al de hulp van de politie ingeroepen om de desinformatie, die toeristen moet verjagen, te helpen bestrijden.

mts
Bron: The Guardian, SKY News

De affiches die waarschuwen voor bedwantsen en ophangen aan appartementsgebouwen in het centrum van Athene zijn “absoluut vals”, zo heeft het Griekse ministerie van Volksgezondheid dinsdag verklaard. Op het eerste gezicht lijken ze nochtans enigszins geloofwaardig, aangezien er (vervalste) logo’s van het ministerie en van de stad Athene op de posters prijken. Maar wie goed kijkt, weet beter, al was het maar omdat de waarschuwingen zijn opgesteld in slecht Engels.

Volgens de affiches, gericht aan de “Beste bezoekers” van Athene, heeft het ministerie de opdracht gegeven om “particuliere pensions” te evacueren om zo “de volksgezondheid van permanente Griekse huurders te beschermen”. Als reden verwijzen de affiches naar een bedwantsplaag. Toeristen zouden hun accommodatie moeten verlaten, en als ze dat weigeren, riskeren ze zogezegd een boete van 500 euro.

LEES OOK. Een vijfde meer gevallen van bedwantsen in Limburg: “Professionele hulp nodig om ze te verdelgen”

Maar van een bedwantsenplaag is er volgens het ministerie geen sprake. Anders dan in bijvoorbeeld Frankrijk, waar de overheid dit jaar alle zeilen heeft moeten bijzetten om bedwantsen te bestrijden. Bedwantsen, die zich schuilhouden in matrassen, beddengoed, kleding en koffers, veroorzaken immers hardnekkig jeukende beten en verspreiden zich snel. In Frankrijk zaten de beestjes zelfs in de zitjes van treinen en bioscoopzalen.

Stijgende huurprijzen

Maar niets van dat alles in Griekenland. En dus heeft het ministerie van Volksgezondheid er de ingeschakeld om de nepnieuwscampagne te bestrijden. Want “niemand mag het publiek terroriseren en verkeerd informeren over volksgezondheidskwesties”, aldus het ministerie. De politie heeft alvast een onderzoek geopend.

Naar een motief om zo’n nepcampagne op te starten, is het niet ver zoeken. Net als in veel andere Europese grootsteden worden steeds meer appartementen in het hart van de stad gebruikt voor kortetermijnverhuur aan toeristen. Het schaarser wordende aanbod van huurappartementen voor de lokale bevolking, stijgt daardoor in prijs. Veel Atheners zijn zo uit de woonwijken in het centrum verdreven en moeten genoegen nemen met een woning wat meer buiten de stad. Combineer dat met de sowieso al gestegen levensduurte en je begrijpt waarom veel locals genoeg hebben van toeristen die alle appartementen inpalmen.

Het toerisme is een belangrijke motor van de Griekse economie. Wellicht zal er in 2023 een recordaantal toeristen Griekenland bezocht hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer