Israëlisch leger voert massa-arrestatie uit in Gaza

Op sociale media circuleren beelden van het Israëlische leger dat een massa-arrestatie uitvoert in Beit Lahia, in het noorden van de Gazastrook. Volgens Israëlische media gaat het om Hamasaanhangers, volgens andere media gaat het om onschuldige burgers.

Emilia Kerstens Thibaut Renson

Op de beelden is te zien hoe verschillende mannen in rijen, geblinddoekt en halfnaakt op hun knieën op de grond zitten. Anderen wandelen halfnaakt met hun handen aan de rug vastgebonden richting een tank van het leger. De schokkende beelden worden gedeeld op sociale media en werden ook gepubliceerd door verschillende Israëlische nieuwsmedia, waaronder The Times of Israel en Haaretz.

Volgens Israëlische media zijn de arrestanten Hamasstrijders, volgens Palestijnse gaat het om onschuldige burgers© Twitter

“Tijdens een operatie in de Gazastrook arresteerden de IDF tientallen mannen die zich overgaven”, schrijft oorlogscorrespondent Itay Blumental op X. “Ze controleren of een van hen een terrorist is.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat zegt ook IDF-woordvoerder Daniel Hagari in The Times of Israel. Hij spreekt over Hamas-aanhangers. “Jabaliya en Shejaiya (twee wijken in Gaza, red.) zijn ‘hotspots voor terroristen”, zegt Hagari in het Israëlisch nieuwsmedium. “We onderzoeken wie er banden heeft met Hamas, en wie niet. We arresteren ze allemaal en nemen ze mee voor verhoor.”

Andere nieuwsbronnen spreken over een massa-arrestatie van burgers. De Arabische nieuwssite Alaraby Aljadeed meldt zelfs dat een van haar journalisten opgepakt werd tijdens de arrestatie. Op sociale media menen sommigen de journalist zelfs in ondergoed en geblinddoekt in de massa te herkennen op de beelden van de arrestatie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op basis van de apotheek waarvan het gevelbord zichtbaar in beeld wordt gebracht op de beelden, kon de locatie van de massa-arrestatie intussen geverifieerd worden. Het gaat om Beit Lahia, een Palestijnse stad in het noorden van Gaza.

Op basis van het blauwe bord van de apotheek aan de gevel, kon de locatie in het noorden van Gaza worden afgeleid.© Twitter