Rector UAntwerpen dient interne klacht in tegen studenten voor pro-Palestijnse actie

© ATV

Een pro-Palestijnse betoging in een van de aula’s van de UAntwerpen doet stof opwaaien. Rector Herman Van Goethem diende volgens De Morgen een interne klacht in tegen twee van zijn studenten: “Dit voelt als intimidatie.”

Hanne Debeuckelaere
Bron: De Standaard

Twee leden van de studentenvereniging Comac hebben een interne klacht aan hun broek van hun eigen rector, Herman Van Goethem. De oorzaak? Een actie eind november in een van de universiteitsaula’s waar studenten hun solidariteit met de Palestijnse bevolking konden delen, “en we de banden van de universiteit met Israël konden aankaarten”, zegt Lukas Janssens, een van de aangeklaagde studenten aan de krant De Morgen.

“Betogingen en ander eenzijdige evenementen zijn verboden op het terrein van de UAntwerpen. Dat staat zo in de reglementen. De actie was bovendien niet aangevraagd, wat nochtans verplicht is”, aldus woordvoerder Peter De Meyer. Maar Janssens betwist die verklaring. Volgens hem werd gezegd dat de studentenvereniging eerst toestemming moest aanvragen: “Maar er is helemaal geen procedure daarvoor.”

Volgens Janssen worden hij en zijn medestudente Eline Engelen nu verplicht om een document te ondertekenen waarin ze beloven nooit meer iets soortgelijks op te zetten, “zo niet volgt een tuchtprocedure of zelfs permanente schorsing. Dit voelt aan als intimidatie.” Vrijdagochtend zullen de studenten en Van Goethem samenzitten voor een bemiddelingsgesprek.

De druk op universiteiten om een standpunt in te nemen over de oorlog in Gaza neemt toe. Des te meer omdat heel wat Vlaamse Universiteiten banden onderhouden met Israëlische onderwijsinstellingen. In een interne reactie liet Van Goethem optekenen dat “de UAntwerpen door onderwijs, onderzoek en stille diplomatie haar steentje kan bijdragen aan het zoeken naar vreedzame onderhandelde oplossingen”. Maar tot een concrete actie vanuit de universiteit kwam het niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen