Hoofdrolspelers in ‘Knokke Off’ Willem De Schryver en Pommelien Thijs. Scenarist Luk Wyns.© rr, jeroen hanselaer

Scenarist Luk Wyns ziet ‘Knokke Off’ wereldwijd gaan op Netflix: “Dit kan ook scoren waar ze nog nooit van Knokke gehoord hebben”

Onder de naam High Tides heeft de VRT-reeks Knokke Off zijn wereldwijde première op Netflix gekregen. “Ik denk dat de serie ook kan scoren in landen waar ze nog nooit van Knokke gehoord hebben”, zegt scenarist Luk Wyns over de reeks die in Vlaanderen en Nederland al

een kijkcijferhit was.

Patrick Vincent

Als je Pommelien Thijs deze dagen in The Guardian ziet staan, is dat niet omdat de Britse krant zo extatisch is over haar recordaantal nominaties voor de MIA’s, maar omdat ze de wereldwijde release van High Tides aankondigt. Dat is de internationale titel die de populaire serie Knokke Off heeft meegekregen. Knokke is nu eenmaal geen klinkende naam in pakweg Angola, Oman of Paraguay.

De spannende serie over een groep losgeslagen rijkeluiskinderen en hun al even getroebleerde ouders in het mondaine Vlaamse kustdorp Knokke brak eerder dit jaar al kijkcijferrecords op VRT MAX, het streamingplatform van de openbare omroep. En toen de serie met Pommelien Thijs en Willem De Schryver in de hoofdrollen in Nederland op Netflix verscheen, stond ze daar wekenlang op 1 in de kijkcijferlijsten.

Vlaamse Gossip Girl

In vele landen zullen de kijkers Pommelien, Willem en Anna, maar ook Gène Bervoets, Ini Massez of Ruth Becquart gewoon Nederlands horen praten en kunnen ze de ondertitels in hun eigen taal lezen. Maar Knokke Off krijgt naast een andere titel ook gedubde versies in het Frans, Italiaans, Duits, Pools, Portugees en Spaans.

“We wisten op voorhand dat Vlaanderen voor de bijl zou gaan”, zegt scenarist Luk Wyns, die de serie schreef in samenwerking met Nele Vandael. “En Anna Drijver heeft ook Nederland mee aan boord getrokken. Ik wil niet te luidop dromen, maar ik denk dat de serie ook kan scoren in landen waar ze de acteurs niet kennen en nog nooit van Knokke gehoord hebben. Eigen series als Undercover en Rough Diamonds hebben dat al bewezen. High Tides is ook geen vreemde eend in het Netflix-aanbod. De reeks wordt al vergeleken met series als Outer Banks, Gossip Girl en Euphoria.”

Tweede seizoen?

Na het succes in het Nederlandse taalgebied twijfelt niemand er nog aan dat er een vervolg komt. Iedereen die de verslavende serie heeft gebinged wil weten wat er met Alex en Louise en hun families gebeurt na het dramatische slot. Maar de scenarist houdt de lippen op elkaar. “Ik kan daar niks over zeggen.”

Wyns kan wel bevestigen dat hij sinds het succes van de reeks al verschillende aanvragen kreeg om nieuwe scenario’s te schrijven. En hij voelt zich goed in die rol. “Het is fijn dat ik me lang en diep kan focussen op een verhaal, zonder me iets van de productie zelf te moeten aantrekken. Ik laat met plezier een man als Anthony (Van Biervliet, bedenker en producent van ‘Knokke Off’, red.) de kastanjes uit het vuur halen.” Niet dat hij volledig achter de schermen zal verdwijnen. “Als de juiste projecten zich aandienen, ga ik opnieuw met veel plezier vóór de camera staan.”

© Jeroen Hanselaer

“Onbetaalbare publiciteit”

Aan de Vlaamse kust, tegen de Nederlandse grens aan, zijn ze in hun nopjes met de wereldwijde release van de serie. In een persbericht van Knokke-Heist klinkt het: “Onze kustgemeente wordt fantastisch in beeld gebracht en we hopen dat dit aspect ook internationaal blijft hangen. Onze villa’s, strandbars, winkels en onze natuur komen prachtig naar voren in de serie en dit is, zeker internationaal, onbetaalbare publiciteit.”

De gemeente kan wel wat positieve aandacht gebruiken na de ontluisterende uitzending van Pano over de belangenverstrengeling tussen bouwpromotoren en lokale politici. Dat sommige personages uit de reeks, bijvoorbeeld de corrupte zakenman en machtswellusteling Patrick Vandael, doen denken aan bepaalde reële inwoners van Knokke uit de Pano-uitzending, geeft het waarheidsgehalte van de reeks alleen maar een extra boost.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER