Terreurniveau 3 in heel het land, maar niveau 2 op kerstmarkten: “Dit is het verwarrende Belgische systeem”

Het federale orgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) schat de terreurdreiging voor de eindejaarsevenementen, zoals kerstmarkten, minder hoog in dan de gemiddelde dreiging in de rest van het land. Kerstmarkten zoals die in Antwerpen worden ingeschaald op niveau 2, terwijl in de rest van het land niveau 3 geldt.

vdaa

LEES OOK. Winter in Antwerpen: dit mag je zeker niet missen

Het algemene dreigingsniveau in ons land werd naar aanleiding van de terroristische moordaanslag van Abdesalem Lassoued, die in oktober twee Zweedse voetbalsupporters koelbloedig doodschoot, opgetrokken van dreigingsniveau 2 naar dreigingsniveau 3. Europees Commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson waarschuwde woensdag nog voor terreuraanslagen tijdens de kerstperiode. De oorlog in Gaza, tussen Israël en moslimterroristen van Hamas, zou voor een groeiende polarisatie zorgen tussen moslims en het Westen. In Duitsland werden begin deze week een aantal jihadistische moslims opgepakt omdat ze plannen zouden hebben om een aanslag te plegen op de kerstmarkt van Leverkusen.

Toch schat het OCAD, het federale orgaan dat instaat voor dreigingsanalyses, de kans dat er op kerstmarkten terroristische aanslagen zullen plaatsvinden, lager in dan de algemene terreurdreiging. De eindejaarsevenementen blijven voorlopig op dreigingsniveau 2, terwijl het algemene dreigingsniveau voor het Belgische grondgebied op niveau 3 werd gebracht.

Bij OCAD wijzen ze erop dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen het algemene dreigingsniveau in ons land en de concrete dreiging voor bepaalde evenementen of personen. “Het is niet omdat het algemene dreigingsniveau op 3 wordt ingeschat, dat alle activiteiten ook op niveau 3 zitten”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) “Dreigingsniveau 3 is een barometer voor het hele land. Organisatoren en lokale besturen kunnen én moeten altijd een analyse vragen aan OCAD om het niveau in te schalen. Als daaruit zou blijken dat er concrete dreigingen zijn, kan een evenement van 2 naar 3 opgeschaald worden.”

Kerstmarkt in Antwerpen

Kerstmarkten gelden als geliefde en symbolische doelwitten voor moslimterroristen. OCAD wil niet ingaan op specifieke analyses. Ze wijzen er wel op dat het ene evenement anders kan worden ingeschat dan het andere. Ook minister Verlinden benadrukt dat. “Een kerstevent in Schoten is, met alle respect, allicht toch nog iets anders dan een grote kerstmarkt of een voetbalmatch.”

De kerstmarkt in Antwerpen werd door OCAD ingeschaald op niveau 2. “We zullen zo goed mogelijk voorbereid zijn, zoals altijd”, zo klinkt het bij de korpsleiding. Bij het kabinet van burgemeester De Wever zeggen ze niet te begrijpen waarom de dreiging van een kerstmarkt lager wordt ingeschat dan het algemene terreurniveau. “Dit is het verwarrende Belgische systeem dat eigenlijk zegt: trek uw plan.”

LEES OOK. Kerstmarkttoerisme is razend populair: “Tegenwoordig rijden we elke zaterdag met zeker 20 volle bussen richting kerstmarkt”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER