Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Zoon van Amerikaanse president Joe Biden aangeklaagd voor belastingfraude

Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, wordt vervolgd voor fiscale fraude. Hij wordt ervan beschuldigd geen belastingen te hebben betaald tussen 2016 en 2019 en van een valse belastingaangifte te hebben ingediend in 2018. Het zou gaan om een bedrag van 1,3 miljoen euro.

Oorspronkelijk had Hunter Biden een deal gesloten over de zaak: in ruil voor strafvermindering zou hij schuldig pleiten aan fraude. Ook een andere aanklacht, waarin hij wordt beschuldigd van illegaal wapenbezit, zou daarmee komen te vervallen. De overeenkomst werd op het laatste moment afgeblazen omdat een rechter bezwaar aantekende.

“Nadat de schikking afgelopen zomer in duigen viel, heeft Hunter Biden onschuldig gepleit in de fraudekwestie. Het achterstallige bedrag is ook terugbetaald. Toch heeft de speciale aanklager David Weiss nu negen aanklachten met betrekking tot belastingontduiking tegen hem neergelegd, waardoor Biden voor de rechtbank moet verschijnen”, vertelt VS-correspondent Björn Soenens. 

Als Hunter Biden wordt veroordeeld, riskeert hij een gevangenisstraf tot 17 jaar. Er hangt hem ook nog steeds de aanklacht over illegaal wapenbezit uit 2018 boven het hoofd. Op het moment van de aanklacht gebruikte Biden geregeld drugs. Als druggebruiker is het in de Verenigde Staten verboden om in het bezit te zijn van wapens. Hij riskeert daarvoor een celstraf van 10 jaar.

Het is de eerste keer in de Verenigde Staten dat een kind van een president in functie wordt aangeklaagd.

Wat betekent dit voor het presidentschap van Joe Biden?

Joe Biden wil in 2024 een gooi doen naar een tweede ambtstermijn als president. Dat maakt Hunter Biden een van de favoriete doelwitten van de Republikeinse tegenstanders van zijn vader. Oud-president Donald Trump beschouwt hem als de achilleshiel van de Democratische president.

“Het zijn zeer lastige jaren geweest voor Hunter Biden”, zegt Soenens. “In 2015 overleed zijn oudste broer aan een hersentumor, en belandde Hunter Biden in een moeilijke situatie. Hij geraakte verslaafd aan drank, cocaïne en vrouwen, deed buitensporige uitgaven enzovoort.”

Deze woelige periode ligt intussen al jaren achter hem, maar straalt alsnog af op zijn vader. “Hunter Biden sloot verschillende deals in het buitenland, iets waar de Republikeinen op zijn gesprongen. Ze noemen het schimmige deals die zijn vader geld zouden hebben opgeleverd en zeggen daarvan bewijzen te hebben – al heeft geen enkele onderzoekscommissie die tot nu toe boven water kunnen brengen.” Intussen zijn de Republikeinen een afzettingsprocedure tegen Joe Biden wegens corruptie gestart.

“Dat zijn zoon tijdens het verkiezingsjaar twee keer voor de rechter moet verschijnen, levert onnodige en zeer vervelende publiciteit op”, aldus Soenens. “De Republikeinen spelen het spel hard. Hoofdpijn voor Joe Biden, dus.”

Meest gelezen