Themabeeld.© ANP / Sabine Joosten

Geboorteverlof bij vaders en meeouders stuk beter ingeburgerd

Het recht op geboorteverlof is bij kersverse papa’s en meeouders een stuk beter ingeburgerd dan tien jaar geleden. Dat is een van de conclusies uit een onafhankelijke enquête over geboorteverlof bij ruim 1.300 vaders en meeouders in opdracht van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Bron: BELGA

De studie stelt vast dat het aandeel vaders, meemoeders en meeouders dat hun geboorteverlof volledig opneemt tussen 2010 en 2021 gestegen is van 71 naar 86 procent van de werknemers en de ambtenaren. “De invoering van het geboorteverlof en de verlenging ervan naar twee, drie en uiteindelijk vier weken waren belangrijke stappen in de erkenning van de rol die de vader of meeouder speelt bij de geboorte van een kind”, verduidelijkt adjunct-directeur Liesbet Stevens.

Het aantal zelfstandigen dat het geboorteverlof opneemt, ligt met 53 procent wel een stuk lager. Een van de redenen hiervoor is dat het geboorteverlof voor hen een stuk recenter is ingevoerd, aldus het instituut.

Een bijkomend teken van evolutie in de rol van vader en meeouder is dat 56 procent van de werknemers zegt van plan te zijn in de toekomst ook ouderschapsverlof op te nemen.

Een grote meerderheid (84 procent) van vaders, meemoeders en meeouders is bovendien voorstander van een verplicht geboorteverlof. “Het verplicht stellen van dit verlof zou het mogelijk maken om te vechten tegen het niet opnemen van rechten vanwege een gebrek aan informatie”, aldus Stevens. Ook zouden vaders erdoor beter beschermd worden tegen een mogelijke ongunstige behandeling en zou de verplichting bijdragen aan het omverwerpen van stereotypen op het gebied van zorg voor baby’s.

Moeite met combinatie werk-gezin

Uit het onderzoek blijkt verder dat de komst van een kind voor vaders niet alleen intens geluk met zich meebrengt, maar ook kopzorgen. Vooral omdat de komst van het kind ook synoniem staat voor de druk om privé- en beroepsleven met elkaar te verzoenen. Uit het onderzoek blijkt zo dat 82 procent van de werkende vaders, meemoeders en meeouders moeite heeft met het combineren van werk en gezin.

Hoewel geboorteverlof een kans is voor vaders, meemoeders en meeouders, vormt het ook een belangrijke uitdaging voor de gendergelijkheid, vooral op de arbeidsmarkt, onderstreept het instituut nog. “Studies zijn het er unaniem over eens dat de aanwezigheid van de vader of meeouder in de maanden na de geboorte van het kind een positieve invloed heeft op het welzijn van de moeder en haar terugkeer naar het werk”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer