Belgisch videospel is grote winnaar op de ‘Oscars van de games’: “We hoopten iets te winnen, maar dit is echt ‘out of this world’”

In Los Angeles werden afgelopen nacht The Game Awards uitgereikt, de meest prestigieuze awards binnen de gamewereld. En de hoofdprijs ging naar een spel dat in België gemaakt werd. Het Gentse Larian Studios kreeg de titel Game of the Year voor hun Baldur’s Gate 3.

SGG

Bij de genomineerden voor ‘Game van het Jaar’ waren enkele groten namen die zelfs niet-gamers ongetwijfeld kennen. Zo stond Marvel’s Spider-Man 2 bij de genomineerden, maar ook The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en een nieuw Super Mario Bros.-spel van Nintendo. Maar het was uiteindelijk Baldur’s Gate 3 van een Gents bedrijf dat de hoofdprijs in de wacht sleepte.

The Game Awards gelden als de Oscars van de game-industrie en worden jaarlijks in december uitgereikt. De winnaars worden voornamelijk door de internationale games-pers gekozen. Maar ook het publiek mag een stem uitbrengen, hun oordeel telt voor 10 procent mee.

Baldur’s Gate 3 is een ‘role-playing video game’ gebaseerd op het rollenspel van Dungeons & Dragons. Volgens Larian is het “een verhaal over broederschap en verraad, opoffering en overleven, en de verleiding van absolute macht.”

“Mysterieuze krachten ontwaken in je, afkomstig van een Mind Flayer-parasiet die in je brein is geplant. Verzet je en keer de duisternis tegen jezelf. Of omarm de corruptie en word het ultieme kwaad”, klinkt het op de website van Larian Studios.

LEES OOK. RECENSIE. ‘Baldur’s gate 3’: Belgische wereldklasse *****

Ergens was het misschien wel te verwachten dat Larian de award in de wacht zou slepen. De reviews waren al erg lovend. De game is sinds begin september te koop voor Playstation 5 en de critici gaven het een gemiddelde score van maar liefst 97 procent. Geen enkel videospel haalde ooit meer. Ook in online winkel Steam werd het een van de grootste hits in de geschiedenis van het platform.

Baldur’s Gate 3 kon ook vijf andere nominaties verzilveren op The Game Awards. Zo kreeg het de award voor Best Performance (Neil Newbon), Best Community Support, Best Multiplayer, Best RPG, en Players’ Voice.

(Lees verder onder de foto)

© EPA-EFE

LEES OOK. Om te overleven moest hij zelfs z’n leeggoed binnenbrengen, nu heeft Gentse gameontwikkelaar de best verkochte game wereldwijd

“We zijn ongelooflijk trots en vol van emotie”, zegt Jan Swaelens, studiohoofd van Larian, in een reactie bij Radio 1. “Game van het Jaar is uiteraard heel mooi, maar die Player’s Choice is minstens even belangrijk. Want die prijs komt echt uit de community. Daarvoor doen we het. Wij luisteren heel hard naar die community. Het spel was zes jaar in ontwikkeling en we hebben heel hard ingezet op wat de spelers willen. We hebben geprobeerd een spel te maken dat we zelf ook zouden willen spelen.”

Doordat Baldur’s Gate 3 een role-playing-spel is, gebaseerd op Dungeons & Dragons, kunnen spelers het spel eigenlijk onmogelijk uitspelen. “We investeren heel hard in de verhaallijn. Er zijn eigenlijk een oneindig aantal combinaties van verhaallijnen mogelijk. Een speler kan daardoor heel ver losgaan in de wereld. Je kan het eigenlijk oneindig blijven spelen.”

“Deze award zet ons zeker wat meer in the picture. Ik denk dat we nu bewezen hebben dat we een AAA-game (een informele classificatie voor videogames geproduceerd en gedistribueerd door een middelgrote of grote uitgever, red.) kunnen maken en dat we niet meer moeten onderdoen.”

“We hoopten dat we iets zouden winnen, maar dit is echt out of this world”, zegt Swaelens. “Ik denk dat we nu heel hard gaan feesten.”

© Larian Studios

© Larian Studios

© Larian Studios

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen