Dit is een algemeen beeld van Oekraïense soldaten
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Oekraïne roept inwoners op om elektriciteitsverbruik te beperken na aanval op belangrijke centrale 

De Oekraïense regering roept burgers op om spaarzaam te zijn met elektriciteit na een Russische aanval op een centrale in de buurt van de frontlinie. Het is de eerste keer deze winter dat er zo’n oproep wordt gedaan in Oekraïne. Vorige winter viel het Russische leger ook al verschillende centrales aan in Oekraïne.  

Gisteren "heeft de vijand een elektriciteitscentrale aangevallen in het gebied dat grenst aan het front", meldt het Oekraïense ministerie van Energie in een persbericht. "De infrastructuur is zwaar beschadigd en twee eenheden zijn stilgelegd", klinkt het. De exacte locatie van de site wordt niet vermeld omdat het om gevoelige informatie over belangrijke infrastructuur gaat.

Piekuren van 9 tot 19 uur

De aanval heeft een tijdelijk stroomtekort veroorzaakt. Daarom heeft het ministerie burgers “opgeroepen om de werknemers in de energiesector te helpen" door spaarzaam om te springen met de elektriciteit "vooral tijdens de piekuren van 9 tot 19 uur".  

De Oekraïense bevolking krijgt onder andere de raad om toestellen die veel verbruiken niet tegelijkertijd aan te sluiten en om de was eerder 's nachts te doen dan overdag. Aan handelszaken wordt gevraagd om de helderheid van hun lichtreclames te dempen.

Vorige winter voerde Rusland gerichte bombardementen uit op de energievoorzieningen van Oekraïne. De kans bestaat dat dergelijke aanvallen deze winter opnieuw zullen uitgevoerd worden door het Russische leger.   

Meest gelezen