Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Liveblog - Verenigde Staten gebruiken veto tijdens Veiligheidsraad, meer dan 17.400 Palestijnen gedood sinds 7 oktober

De Verenigde Staten hebben hun veto gebruikt tegen een resolutie van de VN-Veiligheidsraad voor een staakt-het-vuren in Gaza. In de Gazastrook zijn ondertussen al meer dan 17.400 Palestijnen om het leven gekomen. Meer dan de helft van die slachtoffers is een vrouw of kind. Volg hier de belangrijkste ontwikkelingen in het conflict.

Wat heeft dit conflict doen oplaaien? Zaterdag 7 oktober voerde de extremistische Palestijnse organisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van Israël, waarbij Hamasstrijders burgers vermoordden en ontvoerden. Als reactie verklaarde Israël Hamas de oorlog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Verenigde Staten gebruiken veto in stemming over staakt-het-vuren-resolutie

De resolutie van de VN-Veiligheidsraad om op te roepen tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, is weggestemd. De Verenigde Staten hebben hun veto ingezet tijdens de stemming. 

Voor de Amerikanen hun veto gebruikten, gaf Rusland scherpe kritiek op de Verenigde Staten. Volgens de Russische afgevaardigde loopt de VN-Veiligheidsraad achter door de Amerikanen. "Opnieuw laat de Amerikaanse diplomatie verschroeide aarde en vernietiging achter", zei de afgevaardigde. 

Volgens de Amerikaanse afgevaardigde staat de resolutie echter "los van de realiteit" en zou het "de situatie op het terrein op geen enkele manier vooruit helpen". Eerder gaven de Verenigde Staten al aan dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen, al roept de Amerikaanse regering steeds vaker op om Palestijnse burgers beter te beschermen.

BEKIJK - Een fragment uit de speech van VN-topman Guterres

Videospeler inladen...

Israëlische soldaten zwaargewond geraakt bij poging om gijzelaars te bevrijden

Twee Israëlische soldaten zijn zwaargewond geraakt bij een poging om gijzelaars uit de Gazastrook te bevrijden. Dat heeft legerwoordvoerder Daniel Hagari medegedeeld. Volgens het Israëlische leger kwamen bij de poging talrijke Hamasstrijders om het leven.

De Israëli's vielen in de nacht van donderdag op vrijdag een Hamas-schuilplaats binnen waar vermoedelijk gijzelaars aanwezig waren. Hun bevrijding is echter niet gelukt.

"We zullen op verschillende manieren blijven proberen om alle gijzelaars naar huis te brengen en informatie over hen te vergaren", aldus Hagari.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Enas Awni Abumhadi mocht de Gazastrook verlaten: "Twee dagen geleden dacht ik nog dat ik ging sterven"

Een nieuwe groep van ongeveer 140 Belgen en rechthebbenden heeft de toelating gekregen om vanuit de Gazastrook de grens met Egypte over te steken en dus weg te geraken uit het oorlogsgebied. Een deel onder hen heeft dat ook al effectief kunnen doen. Dat bevestigt het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Onze collega Majd Khalifeh sprak met Enas Awni Abumhadi die pas terug is in België, waar ze al vijf jaar woont.

Videospeler inladen...

Sinds de start van de oorlog hebben al 225 Belgen en andere rechthebbenden de grens met Egypte kunnen oversteken. Momenteel zouden zo'n 200 Belgen zich nog steeds in het gebied bevinden, al blijft dat cijfer voortdurend evolueren.

Hamas vraagt UNESCO om erfgoed in Gaza te beschermen

Moskeeën, de laatste Turkse Hammam en de oudste kerk in Gaza. De oorlog tussen Israël en de Palestijnse extremistische beweging Hamas heeft al heel wat historische gebouwen en structuren in de Palestijnse gebieden tot puin herleid. Dat zegt Hamas, dat een oproep doet aan UNESCO, de erfgoedorganisatie van de Verenigde Naties (VN), om actie te ondernemen.

Beelden die op sociale media werden gezet, lijken onder andere de overblijfselen te tonen van de Omari moskee, de grootste en oudste moskee van Gaza. Enkel de minaret zou nog intact zijn. Van de rest van de moskee, die uit de 12e eeuw dateert en ooit een kerk was, zouden enkel nog afbrokkelende en gebarsten stenen muren overblijven.

Het ministerie van Antiquiteiten van Hamas hekelde in een communiqué "de plundering van historische en archeologische sites" door het Israëlische leger, dat de Gazastrook intensief bombardeert in een poging om Hamas te verdrijven. Het aanvallen en vernielen van archeologische vindplaatsen "zou de wereld en UNESCO moeten aanzetten tot actie om dit erfgoed te behouden", betoogde het ministerie, dat schat dat er sinds het begin van de oorlog al zo'n 104 moskeeën met de grond gelijk werden gemaakt.

Source: AFP-ARCHIVE

BEKIJK - Bombardementen in het zuiden van de Gazastrook gaan onverminderd voort:

Videospeler inladen...

António Guterres tijdens VN-Veiligheidsraad: "De ogen van de wereld zijn op jullie gericht, het is tijd voor actie"

Vandaag zal de VN-Veiligheidsraad stemmen over een resolutie om op te roepen tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. De stemming is echter uitgesteld naar een later tijdstip, rond 23.30 uur 's avonds. 

De Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft wel al het woord genomen in de Veiligheidsraad. Hij nam al verschillende acties om de situatie in de Gazastrook aan te kaarten. Zo riep hij onlangs nog Artikel 99 van de VN in en gaf hij aan dat het "nergens nog veilig is in Gaza".

Tijdens zijn toespraak voor de VN-Veiligheidsraad gaf Gutteres aan dat hij naar een volledig staakt-het-vuren streeft. Hij wijst naar het risico op verdere escalatie van de oorlog en een mogelijk "spillover", de kans dat het conflict zich naar andere landen uitbreidt. "Naar mijn mening is er een duidelijk en ernstig risico voor de handhaving van de internationale vrede en veiligheid."

Guterres veroordeelde nogmaals ten stelligste de aanval van Hamas op 7 oktober, die hij als "beestachtig" beschrijft. Toch wijst de Secretaris-Generaal er ook op dat "de brutale aanval van Hamas de collectieve bestraffing van de Palestijnen niet rechtvaardigt".

"Intensieve bombardementen en vijandelijkheden, Israëlische bewegingsbeperkingen, brandstoftekorten en onderbroken communicatie maken het voor VN-organisaties en hun partners onmogelijk om de meeste mensen in nood te bereiken."

"De Palestijnen in de Gazastrook staan op de rand van de afgrond", sprak Guterres de Veiligheidsraad toe. "De ogen van de wereld en van de geschiedenis zijn op jullie gericht. Het is tijd voor actie."

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

17.487 Palestijnse doden sinds aanval van Hamas op 7 oktober

De Palestijnse autoriteiten hebben een nieuw cijfer vrijgegeven over het dodental in de Gazastrook. Sinds de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober zouden al 17.487 Palestijnen om het leven zijn gekomen. Daarnaast zouden 46.460 Palestijnen gewond zijn geraakt. 

Twee topfiguren van Qassam-brigades op Europese terreurlijst geplaatst

De Europese Unie heeft twee topfiguren van de Qassam-brigades, de gewapende tak van de extremistische Palestijnse beweging Hamas, aan haar terreurlijst toegevoegd. Het gaat om algemeen bevelhebber Mohammed Deif en zijn adjudant Marwan Issa. De beslissing werd genomen door de 27 EU-lidstaten.

Op haar terreurlijst vult de Europese Unie de namen van personen en groeperingen in die volgens haar betrokken zijn bij terroristische activiteiten. Hamas en zijn Qassam-brigades staan al langer op de lijst.

Mohammed Deif en Marwan Issa worden nu ook persoonlijk aan de lijst toegevoegd vanwege "de dreiging die van Hamas uitgaat" en zijn "brutale en willekeurige terroristische aanvallen op Israël op 7 oktober".

De Europese terreurlijst werd in het leven geroepen na de aanslagen van 11 september 2001 tegen de Verenigde Staten. Wie op de lijst staat, kijkt tegen Europese sancties aan. Zo worden hun tegoeden op Europese bodem bevroren en mogen Europese personen en entiteiten hen geen financiële middelen ter beschikking stellen.

Er staan in totaal 15 personen en 21 groeperingen op de EU-terreurlijst.

BEKIJK - "Ik vind geen medicijnen meer voor mijn hartproblemen, het doosje is op"

In Gaza is een tekort aan ongeveer alles: brandstof, water, voedsel en medicijnen. In Deir Al Balah, centraal in de Gazastrook, is het zoeken naar betaalbaar voedsel en naar medicijnen. "Ongeveer 90 procent van de medicijnen is hier niet beschikbaar", zegt een apotheek. En dat is een groot probleem voor mensen met chronische aandoeningen.

Videospeler inladen...

"Doden bij Israëlische beschietingen op Westelijke Jordaanoever"

Het Israëlische leger heeft zes Palestijnen doodgeschoten in een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever. Dat zegt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Ze zouden gedood zijn in het vluchtelingenkamp Al Fara, in de buurt van Tubas.

Sinds de aanval van Hamas begin oktober voert Israël een offensief in de Gazastrook, maar het is ook onrustiger geworden op de Westelijke Jordaanoever. Volgens cijfers van het ministerie van Gezondheid zijn er al minstens 263 Palestijnen gedood door Israëlische kolonisten.

Het ministerie van Gezondheid op de Westelijke Jordaanoever is niet hetzelfde als het ministerie van Gezondheid in Gaza. De Gazastrook wordt in tegenstelling tot de Westelijke Jordaanoever bestuurd door Hamas. Volgens Hamas zijn in Gaza al minstens 17.777 Palestijnen gedood.

We geven mee dat de cijfers die in dit conflict vrijgegeven worden, moeilijk onafhankelijk te verifiëren zijn.

Meest gelezen