© BELGA

Petra De Sutter vraagt intrekking instructie Dienst Vreemdelingenzaken over kinderen van Palestijnse ouders

Groen-vicepremier Petra De Sutter wil dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) de instructie van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) over de Belgische nationaliteit van kinderen van Palestijnse ouders intrekt. Ze legt de kwestie vrijdag voor aan de regering.

Bron: BELGA

“De Belgische nationaliteit van kinderen van Palestijnse ouders schrap je niet wanneer Gaza wordt platgebombardeerd”, zo stelt De Sutter vrijdagochtend. “In oorlogstijd ga je niet morrelen aan het verblijfsrecht van Palestijnse kinderen. Er is een administratieve realiteit en er is het hoger belang van het kind.”

De Sutter merkt daarbij ook op dat de DVZ niet de bevoegdheid heeft om instructies te sturen naar de ambtenaar van burgerlijke stand van  gemeentes. “Dat dit toch gebeurde, roept vragen op.” De vicepremier vraagt dan ook aan de staatssecretaris de Moor om de DVZ-instructie in te trekken. 

Donderdag raakte bekend dat tientallen gemeenten brieven hebben ontvangen waarin de DVZ hen vraagt om de Belgische nationaliteit in te trekken van kinderen die in België geboren zijn uit Palestijnse ouders. De kinderen werden Belg omdat hun ouders zich beriepen op wet­geving die de Belgische nationaliteit toekent aan kinderen die anders staatloos dreigen te worden. Die bepaling geldt niet als het kind een andere nationaliteit kan krijgen via de ouders, zoals de Palestijnse.

Volgens de DVZ pasten sommige gemeenten die procedure te soepel toe en kenden ze de Belgische nationaliteit ook toe in dossiers waar de ouders mogelijk documenten hadden waaruit hun nationaliteit kon blijken. 

Op het kabinet van de Moor verluidde dat de DVZ gemeenten niet echt vraagt om een toegekende nationaliteit opnieuw in te trekken, maar gemeentes informeert als zij zouden vaststellen dat er toch een paspoort in een dossier van de ouders zit, wat op een nationaliteit wijst. 

“De DVZ merkte regelmatig op dat Palestijnen in de EU naar België gaan om kinderen te krijgen, met het oog op het verwerven van de Belgische nationaliteit en zo te profiteren van gezinshereniging”, zei woordvoerder Bart Tierens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer