Douanier die oogje dichtkneep voor beruchte drugsbaas krijgt 5 jaar cel: “Job gedaan, maar dat gaat u wat kosten”

Tom Michielsen (rechts) is al jaren voortvluchtig.© rr

De rechtbank in Antwerpen heeft de voortvluchtige drugssmokkelaar Tom M. veroordeeld tot acht jaar cel. Uit chatberichten was gebleken dat hij betrokken was bij de invoer van grote partijen drugs. Douanier Kurt D.M. die voor M. een oogje dichtgeknepen had, kreeg vijf jaar cel.

Sam Reyntjens

Het dossier tegen de 59-jarige douanier Kurt D.M. uit Temse is een van de vele zaken die voortkomt uit de kraak van berichtendienst Sky ECC in het voorjaar van 2021. De speurders van de FGP Antwerpen die de chatdienst ontcijferden, botsten er op berichten die wezen op een mogelijk corrupte douanier. In februari 2021 waren berichten gestuurd tussen twee Sky-pins die allebei toegeschreven worden aan Tom M. uit Hoevenen (Stabroek), een doorwinterde drugscrimineel die al jaren op de vlucht is voor justitie in Nederland en België. In totaal linkten de speurders liefst elf pins aan M.

Uit de berichten bleek volgens het parket dat Tom M. in contact stond met douanier Kurt D.M., die zou voor hem een oogje dichtgeknepen hebben toen hij een container van de organisatie van Tom M. moest controleren. “Job gedaan, ben van uw bak afgebleven maar dat gaat u wat kosten. Hebben er wat gestaan, zegeltje erop en bonnetje geregeld.”

LEES OOK. “Job gedaan, ben van uw bak afgebleven maar dat gaat wat kosten”: douanier riskeert vijf jaar cel voor hulp aan drugsbaas

De container uit Pakistan waar D.M. volgens het OM afgebleven was, werd enkele dagen later door de politie in een loods in Den Haag aangetroffen. Er zat 800 kilogram hasj, 600 kilo opium en 1.450 kilo heroïne in. “Dat kan zelfs meer geweest zijn, de drugs werden al verdeeld toen de politie binnenviel”, zegt het OM.

Uit de registraties van de douane bleek dat de container in Antwerpen gescand was, maar dat daar niets verdachts te zien was. Nadien had Kurt D.M. een fysieke verificatie moeten doen. Volgens het OM deed hij dat dus bewust niet grondig. “Het staat buiten kijf dat hij omgekocht werd.”

Drugsbaas op de vlucht

Kurt D.M. had sinds zijn arrestatie zijn onschuld uitgeschreeuwd en ontkende ook tijdens de rechtszaak ook maar iets met de drugssmokkel te maken te hebben gehad. Zijn advocaat, Matthias De Daele, pleitte de vrijspraak. Hij wees erop dat Kurt D.M. een topdouanier zonder problemen was en dat een verificateur bovendien niet kan kiezen welke container hij controleert. Volgens de rechtbank bestaat er echter geen twijfel dat Kurt D.M. voor drugsbaas Tom M. gewerkt heeft.

LEES OOK. Nederlandse ‘godfather’ Dikke Piet veroordeeld tot 17 jaar celstraf wegens drugshandel, Antwerpse zakenpartner moet 8 jaar cel in

De douanier werd vrijdag veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van 56.000 euro, zijn opdrachtgever kreeg acht jaar cel en een boete van 80.000 euro. M. liet verstek gaan, hij is al jaren op de vlucht en moet in Nederland nog 54 maanden uitzitten voor drugssmokkel. Eerder dit jaar werd in een ander groot drugsproces in Den Haag nog tot acht jaar cel veroordeeld. De man uit Hoevenen zat tussen 2006 en 2013 in een cel in Dubai, ook toen werd hij van drugssmokkel beschuldigd.

De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van Tom M., het parket wilde ook Kurt D.M. onmiddellijk laten aanhouden maar daar ging de rechtbank niet in mee.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen