2016 AP

Franse politie pakt twee oplichters op die zich voordeden als bestrijders van bedwantsen

In Straatsburg, in Frankrijk, zijn twee mannen gearresteerd die zich voordeden als verdelgers van bedwantsen. Hun slachtoffers, allemaal vrouwen van in de 90, betaalden honderden of zelfs duizenden euro's om bedwantsen te laten verdelgen die er eigenlijk niet zaten.

De oplichters belden hun slachtoffers eerst op, om te melden dat er zogezegd een bedwantsenplaag was in de wijk. Vervolgens kwamen ze ook naar hun huizen, om de verzonnen bedwantsen te verdelgen met ontsmettingsmiddel. Daarbij verkochten ze ook een zogenaamde zalf tegen die de bedwantsen moest afweren, maar die bleek uiteindelijk gewoon een crème met eucalyptusgeur te zijn.

De slachtoffers, telkens vrouwen van meer dan 90 jaar oud, betaalden voor de hele procedure 300 tot 2.100 euro. De oplichters deden zich voor als medewerkers uit de gezondheidszorg, of van de lokale apotheek. Ze verzekerden ook dat de kost van de "verdelging" zou terugbetaald worden door de staat.

Bedwantsen al langer een probleem

De voorbije maanden is het aantal uitbraken van bedwantsenplagen in Frankrijk gestegen. Berichten over de beestjes in de Parijse metrostellen en bioscopen zorgden eerder al voor paniek. Voor de Franse overheid is het alle hens aan dek om het probleem onder controle te krijgen voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

Wat is een bedwants?

Een bedwants is een bruinachtig insect met zes pootjes, ongeveer een halve centimeter groot. Het leeft graag in lakens, dekens en kussens en wordt 's nachts actief. Overdag zie je ze dus minder. Hun eitjes leggen ze graag in de zomen van matrassen. De eitjes zijn wit en ongeveer een millimeter groot.

Een bedwants leeft van het bloed van mensen en dieren. Je kan er dus een beet van krijgen. Dat kan op zich geen kwaad, behalve dat er een jeukend bultje kan ontstaan, zoals bij een muggenbeet. Maar de beestjes zijn vooral vervelend omdat je ze mee naar huis kan nemen, bijvoorbeeld als ze in je hotelkamer zitten, via je kleding of bagage. Dan is het advies om je kleding op 60 graden te wassen.

De vermoedelijke daders zijn al bekend bij het gerecht voor eerdere gevallen van oplichting. Ze werden gearresteerd toen ze buitenkwamen bij een van hun slachtoffers.

Er lopen nu 9 officiële klachten tegen hen, maar er zijn in totaal al bijna 50 mogelijke slachtoffers geïdentificeerd, zegt de politie. Dat kunnen er mogelijk ook meer worden.

Meest gelezen