© via REUTERS

Vladimir Poetin opnieuw kandidaat voor Russische presidentsverkiezingen

De huidige Russische president Vladimir Poetin zal zich opnieuw kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen in zijn land. Die vinden in 2024 plaats. Dat meldt het staatspersagentschap Tass.

SGG

De Russen zullen op 17 maart 2024 opnieuw naar de stembus trekken om een president te verkiezen. Poetin zal op het stembiljet staan en zo voor een vijfde ambtstermijn gaan.

Hij deed de aankondiging in het Kremlin nadat hij soldaten die in Oekraïne hadden gevochten een onderscheiding gaf. Hij gaf hen de hoogste militaire eer van Rusland, de gouden ster van de held van Rusland. Als antwoord op een vraag van een soldaat zei hij: “Ik zal niet verhullen dat ik op verschillende momenten verschillende gedachten heb gehad, maar het is nu tijd om een beslissing te nemen. Ik zal me kandidaat stellen voor het presidentschap.”

Een grondwetsherziening uit 2020 maakt het de 71-jarige Poetin theoretisch mogelijk om tot 2036 aan de macht te blijven. Poetin is sinds eind 1999 aan de macht in Rusland, toen hij het van Boris Yeltsin overnam. Hij is al langer president dan eender welke andere machthebber in het land, sinds Jozef Stalin.

Grootste uitdagers

De verkiezingen in Rusland zijn eigenlijk slechts een formaliteit. Oppositie tegen het regeringsbeleid wordt onderdrukt en veel van de media wordt door de staat geleid. Een echte tegenstander heeft hij dus niet. Er is dan ook geen kandidaat bekend die het in de stembusgang zou kunnen opnemen tegen Poetin als die zich kandidaat stelt.

De man die in 2018 tweede werd, Pavel Grudinin, haalde toen slechts 11,8 procent van de stemmen. De grootste oppositieleider Aleksej Navalny zit in de gevangenis. En ook de Russische nationalist Igor Girkin, die in het verleden al duidelijk maakte dat hij zich kandidaat zou willen stellen, wacht nog op zijn proces en zal naar alle waarschijnlijkheid achter slot en grendel zitten in maart.

Toch zijn het geen gemakkelijke tijden voor Poetin. Hij wordt geconfronteerd met de grootste uitdagingen waar een leider van het Kremlin mee te maken heeft gehad sinds Michail Gorbatsjov meer dan drie decennia geleden worstelde met de afbrokkelende Sovjet-Unie. De oorlog in Oekraïne leidde tot de grootste confrontatie met het Westen sinds de Cubaanse Raketcrisis van 1962. Westerse sancties hebben de grootste externe schok voor de Russische economie sinds tientallen jaren veroorzaakt En Poetin werd in juni geconfronteerd met een mislukte muiterij van Ruslands machtigste huurling, Jevgeni Prigozjin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer