Vuurwerk boven de wolken: ESA-astronaut kan zeldzame "rode bliksem" fotograferen

Astronaut Andreas Mogensen heeft beelden kunnen maken van "rode bliksem", een zeldzaam onweersverschijnsel waarbij lichtflitsen de atmosfeer in schieten. Dat deed hij tijdens een missie voor het Europees Ruimteagentschap (ESA).

"Rode bliksem" is een opmerkelijk weerverschijnsel dat zelden voorkomt. In tegenstelling tot normale bliksem, schieten deze lichtflitsen niet naar de grond, maar de atmosfeer in.

Het fenomeen speelt zich boven de onweerswolken af, zo’n 40 tot 80 kilometer boven de grond. Daarom zijn deze bliksemschichten of "red sprites" vanop de aarde niet makkelijk te bestuderen en worden ze meestal vanuit de ruimte gezien.

De 'rode bliksem' die Andreas Mogensen kon vastleggen

“Deze soort bliksem werd pas op het einde van de vorige eeuw voor het eerst waargenomen”, vertelt VRT NWS-wetenschapsjournalist Koen Wauters.

“Het is een spectaculair fenomeen, maar het duurt slechts enkele milliseconden. Daarom is het zeer moeilijk te fotograferen. De indrukwekkende rode kleur komt door het verschil in trillingsfrequentie met normale bliksem.”

"Event camera"

De Deense ESA-astronaut Andreas Mogensen maakte de foto's als onderdeel van het Thor-Davis-experiment voor de Deense Technische Universiteit (DTU). Dat experiment bestudeert bliksem in de bovenste laag van de atmosfeer en de invloed daarvan op de broeikasgassen op aarde.

Mogensen gebruikte voor dit beeld een speciale "event camera". Die werkt niet zoals een gewone camera, maar kan zoals een menselijk oog contrastveranderingen waarnemen. Het apparaat kan het equivalent van 100.000 foto's per seconde maken. 

"Deze beelden, gemaakt door Andreas, zijn fantastisch," zegt Olivier Chanrion, hoofdwetenschapper van het experiment en onderzoeker bij DTU Space. Wetenschappers schatten dat deze "rode bliksem" ongeveer 14 bij 26 kilometer groot is.

Meest gelezen