Minister Khattabi op klimaattop benoemd tot Europees hoofdonderhandelaar voor rechtvaardige transitie

Klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo) is vrijdag aangesteld tot hoofdonderhandelaar van de Europese Unie voor rechtvaardige transitie op de VN-Klimaattop in Dubai. Nu die jaarlijkse hoogmis haar tweede week ingaat, maken de bevoegde ministers hun intrede.

lto
Bron: BELGA

De bijna 200 aanwezige landen onderhandelen over verschillende onderwerpen, zoals een mondiale balans. Dat komt neer op een stand van zaken op klimaatvlak, die op termijn zou kunnen leiden tot een progressieve uitstap uit fossiele brandstof. Het thema kaapt een groot deel van de aandacht weg. Maar er liggen ook andere onderwerpen op tafel, zoals de klimaatfinanciering voor het Zuiden, het afstemmen van de geldstromen op de doelstellingen in het Akkoord van Parijs en een werkprogramma voor de rechtvaardige transitie.

“Op de vorige klimaatconferentie is een werkprogramma over rechtvaardige transitie afgesproken. Nu komt het belangrijke werk: dat werkprogramma concretiseren. Zo kan de uitkomst van deze klimaattop landen helpen in de cruciale uitdaging om de economie klimaatneutraal te maken maar tegelijk specifiek beleid te ontwikkelen voor werknemers in getroffen sectoren zoals de fossiele industrie of voor mensen die zich nu al in een sociaal kwetsbare situatie bevinden”, legt minister Khattabi uit. “Ik zal de Europese positie uitdragen en compromissen zoeken.”

Op de vorige klimaattop in Sharm-el-Sheikh werd de minister ook al benoemd tot EU-onderhandelaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer