Onlangs was er nog een klimaatmars in Brussel om een ambitieuzer klimaatbeleid te vragen.
Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto

België 39e op internationale klimaatranking, "beschamend" zeggen milieugroeperingen 

België staat 39e op de Climate Change Performance Index, een internationale ranglijst die de klimaatinspanningen van 63 landen en de Europese Unie beoordeelt. Milieugroeperingen noemen die plek "beschamend" en roepen de verschillende regeringen in ons land op meer te doen. Denemarken krijgt het beste rapport, al blijft de top-3 bewust leeg. 

De ranglijst wordt jaarlijks opgemaakt door een groep internationale ngo's die zich inzetten voor het klimaat. Ze is gebaseerd op de vooruitgang die de verschillende landen hebben geboekt op vier indicatoren, die elk hun gewicht krijgen in de berekening: uitstootvermindering (40%), hernieuwbare energie (20%), energieverbruik (20%) en algemeen klimaatbeleid (20%). Er werken ongeveer 450 klimaat- en energie-experts aan mee. 

"Met een 39e plaats, tussen Mexico en Slovakije, blijft België laag scoren", melden de Bond Beter Leefmilieu en zijn Waalse tegenhanger Canopea, Greenpeace en het Wereldnatuurfonds WWF.

"Ons land blijft ook ver achter het Europees gemiddelde of zelfs bij opkomende landen zoals India, Marokko of Chili. België mag niet blijven berusten in een beschamende 39e plaats", klinkt het. 

Transport blijft een zorgenkind

Vooral de uitstoot van de transport- en mobiliteitssector speelt België parten in de ranglijst. Er rijden meer vrachtwagens en SUV's, en het aantal gereden kilometers in het personenvervoer groeit waardoor de uitstoot in deze sector groeit, becijferden de ngo's. 

"Een geïntegreerde visie op mobiliteit ontbreekt dan ook volledig: ons land moet meer investeren in openbaar vervoer en deelsystemen voor elektrische auto’s. We moeten inzetten op een kilometerheffing en het promoten van de (elektrische) fiets. Het systeem van salariswagens en tankkaarten moet op de schop", concluderen de ngo's.  

Hernieuwbare energie: ja, maar ...

Beter nieuws is er over hernieuwbare energie. "Er is vooruitgang, maar niet voldoende", luidt het. WWF, Greenpeace en BBL dringen bij de Belgische regeringen aan op "duidelijke en ambitieuze doelstellingen voor het aandeel hernieuwbaar in de energiemix, zowel voor elektriciteit als voor warmte."

Om de zonne- en windenergie optimaal te kunnen benutten, moet het verbeteren en uitbreiden van het elektriciteitsnet prioriteit krijgen, en schone energie en warmte moeten goedkoper worden dan fossiele energie."

Waar scoorde België goede punten?

Goede punten krijgt ons land ook voor de nieuwe federale klimaatwet die federale klimaatbeleid beter gaat opvolgen via een comité van deskundigen en jaarlijkse rapportering.

Ook het nieuwe mechanisme om de inkomsten van het emissiehandelssysteem van de EU transparant en effectief te gebruiken, wordt goed onthaald. Op het vlak van internationaal klimaatbeleid krijgt België enkele goede punten door in 2021 lid te worden van de ‘High Ambition Coalition for Nature and People’. Ons land beloofde ook om de internationale 30x30 doelen te steunen die 30% van natuur op het land en 30% natuur in de oceaan willen beschermen.

Denemarken krijgt het beste rapport

De lijst van de 63 landen en de EU vertegenwoordigt meer dan 90% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Denemarken blijft net als vorig jaar de beste leerling van de internationale klas, al laat het rapport bewust de eerste drie plaatsen open, omdat geen enkel land een topscore haalt. 

Na Denemarken volgen Estland, de Filipijnen, India, Nederland, Marokko en Zweden. België bezet dezelfde plek als vorig jaar, maar doet 10 plaatsen beter dan twee jaar geleden.

Onderaan de lijst bengelen onder meer Canada, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten die momenteel de klimaatconferentie organiseren, Iran en Saudi-Arabië als laatste in de rij. China staat 51e op 67. 

Het rapport heeft ook een aparte winnaar en verliezer gekozen. Brazilië is uitgeroepen tot winnaar van het jaar, o.a. wegens de inspanningen van de nieuwe president Lula de Silva die meer wil inzetten op hernieuwbaar en het Amazonewoud beter wil beschermen. Verliezer is het Verenigd Koninkrijk, waar de conservatieve regering de klimaatambities heeft laten verwateren. 

Meest gelezen