Vladimir Poetin is kandidaat om zichzelf op te volgen als president van Rusland

De Russische president Vladimir Poetin (71) heeft gezegd dat hij zich opnieuw kandidaat zal stellen voor een vijfde ambtstermijn. Als hij verkozen wordt tot president, en die kans is erg groot, dan zal hij al zeker tot 2030 aanblijven. Van 15 tot 17 maart 2024 kunnen de Russen hun stem uitbrengen.

De kans dat Vladimir Poetin zichzelf zal opvolgen, is erg groot. In Rusland zijn zo goed als geen oppositiepartijen en ook de Russische media staan volledig onder de controle van Poetin. De meeste van zijn tegenstanders zijn dood, zitten vast achter de tralies of zijn in ballingschap. 

De 47-jarige Aleksej Navalny is een van de belangrijkste opposanten van de Russische president. Hij zit al twee celstraffen van samen 11,5 jaar uit wegens extremisme. Dit jaar werd hij nogmaals veroordeeld tot 19 jaar cel. Hij en zijn entourage ontkennen alle schuld, noemen de veroordeling politiek gemotiveerd en beschuldigen de overheid ervan hem monddood te willen maken.

Bij de laatste presidentsverkiezingen in Rusland, in maart 2018, werd Vladimir Poetin herkozen voor een vierde termijn. Bij die verkiezingen kreeg Poetin naar verluidt ongeveer 76,7% van de stemmen, volgens de officiële resultaten. Het was zijn beste resultaat ooit.

Poetin, die Boris Jeltsin opvolgde, is sinds 2000 aan de macht in Rusland. Hij was president van 2000 tot 2008. Toen hij zichzelf niet opnieuw kon opvolgen, werd hij premier onder zijn medestander Dimitri Medvedev. Medvedev breidde de ambtstermijn voor presidenten uit tot zes jaar, en gaf daarna weer de ruimte aan Poetin, die vanaf 2012 opnieuw tot president werd verkozen.

Als hij volgend jaar wordt herverkozen, kan hij Rusland tot 2030 blijven besturen. Op 15, 16 en 17 maart volgend jaar mogen de Russen gaan stemmen.

BEKIJK - Poetin maakt zijn kandidatuur bekend:

Videospeler inladen...

Meest gelezen