Rechtbank dwingt Vlaamse Waterweg om sluizen te openen

© belga

De sluizen moeten weer open, zegt een Antwerpse rechtbank vrijdag. Het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (Vsoa) zet de acties aan de sluizen voort ondanks het akkoord tussen de christelijke vakbond en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open VLD).

ito blg

Na twee dagen van vakbondsacties kondigde minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open VLD) het ‘Sinterklaasakkoord’ aan op woensdag. De minister en ACV Openbare Diensten hadden een akkoord bereikt over de hervorming van het ambtenarenstatuut en het stoppen van de stakingen. Maar de liberale en socialistische vakbonden keurden het akkoord af en gaven aan verder te staken.

‘Algemeen geldt dat nieuwe ambtenaren bij de Vlaamse overheid in de toekomst niet langer standaard vastbenoemd zullen worden. De vaste benoeming wordt dus uitgefaseerd. Voor specifieke gezagsfuncties blijft een nieuwe statutaire benoeming nog steeds mogelijk. Huidige personeelsleden kunnen hun statuut behouden’, klonk het woensdag.

Voor de binnenvaartbegeleiders is overeengekomen dat hun functie zal worden ingedeeld als gezagsfunctie, gelet op de handhavingsrol die ze uitvoeren. Voor de hele nautische keten wordt aan een voorstel tot globale hervorming gewerkt. Deze hervorming zal losstaan van de voorliggende modernisering van het personeelsbeleid.

Voor de Openbare Psychiatrische Zorgcentra is overeengekomen om een nieuwe loonmethodiek in te voeren, de zogenaamde IFIC-loonschaal, met een retroactieve inwerkingtreding vanaf 1 januari 2023.

Acod en Vsoa konden zich niet vinden in dat akkoord.Dus besloten ze de stakingen verder te zetten. Nu heeft een rechtbank in Antwerpen besloten dat alle sluizen weer open moeten gaan.