Pexels

Joodse gemeenschap in Antwerpen viert Chanoeka: "Kaarslicht brengt meer dan ooit hoop in donkere dagen"

Voor de Joodse gemeenschap in Antwerpen is Chanoeka aangebroken, ook wel bekend als het feest van het licht. Dat is gisteren begonnen en duurt acht dagen. Elke dag wordt er een kaarsje aangestoken op een speciale kandelaar. "Het is niet omdat er ergens een conflict is dat we dit feest zouden afgelasten, maar de sfeer is wel bedrukter dan anders", legt Joods Antwerpenaar Michael Freilich uit bij Radio2 in Antwerpen. 

Wanneer Chanoeka precies gevierd wordt, hangt af van de Joodse kalender, maar het feest vindt altijd plaats tijdens de donkere wintermaanden. "Het is namelijk een feest van het licht, en licht brengt hoop", zegt Joods Antwerpenaar en politicus Michael Freilich (N-VA). "Zeker in deze bange dagen van conflict hopen we dat er snel beterschap komt. Niemand is gebaat bij oorlog, en iedereen wil zo snel mogelijk weer veilig kunnen leven, zowel hier als in het Midden-Oosten."

"Het is niet omdat er ergens een conflict is dat we Chanoeka hebben afgeblazen", voegt Freilich er nog aan toe. "We vieren dit jaar wel op een andere, meer passende manier. De sfeer is bedrukter, het aantal activiteiten buiten op straat is ook fel verminderd en we zijn ook extra op onze hoede."

Volgens het Forum der Joodse Organisaties zijn er geen wijzigingen in de vieringen door het conflict in het Midden-Oosten, zeker ook omdat het een feest is dat vooral in besloten kring wordt gevierd, in de huiskamers.

Veiligheidsmaatregelen

"We houden door de oorlogssituatie in het Midden-Oosten al een tijdje extra toezicht in de Joodse wijk in Antwerpen", zegt Kim Bastiaens van de Antwerpse politie. "We maken sowieso van elk evenement - en dus ook van dit traditioneel Joods feest - een risicoanalyse en bepalen op die manier of er extra toezicht nodig is. Omwille van veiligheidsredenen communiceren we daar verder niet over."

Chanoeka duurt nog tot 15 december. Maandag komt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) naar de Joodse wijk. Hij zal er een kaars aansteken en een toespraak houden.

Meest gelezen