© Pairi Daiza

Pairi Daiza verwelkomt kleine witte zuidelijke neushoorn

Madiba, een van de twee vrouwelijke zuidelijke witte neushoorns van Pairi Daiza, is op drie december bevallen van een gezond mannelijk neushoornkalf. Dat meldt Pairi Daiza vrijdag. “We hebben het geluk dat Jobi en de vrouwen Madiba en Elie zich elk jaar voortplanten, wat vrij zeldzaam is in dierenparken”, klinkt het in een persbericht.

lto

“Omringd door zijn tante Elie, neef Kodjo en vader Jobi, woog het schattige mannetje ongeveer 35 kilo bij de geboorte, of nog geen 2 procent van het gewicht van een volwassen mannelijke neushoorn. Hij ontdekte snel hoe hij kan drinken bij zijn moeder en is waarschijnlijk al 5 tot 10 kilo aangekomen”, kondigt Pairi Daiza aan in een persbericht vrijdag.

“Het neushoornkalf is al het vijfde dat op natuurlijke wijze is verwekt en geboren in Pairi Daiza. We hebben het geluk dat Jobi en de vrouwen Madiba en Elie zich elk jaar voortplanten, wat vrij zeldzaam is in dierenparken”, zegt Alicia Quièvy, hoofd dierenarts bij Pairi Daiza. “We zijn daarom erg blij dat we een significante bijdrage kunnen leveren aan het Southern White Rhino Conservation Programme (EAZA Ex situ Program), gecoördineerd door de European Association of Zoos and Aquariums.

Bijna uitgestorven

Er leven nog minder dan 20.000 zuidelijke witte neushoorns in het wild en hun aantal neemt af door stroperij en de verkleining van hun leefgebied. Deze geboorte helpt dan ook om het genetisch erfgoed van deze ondersoort te behouden. Volgens Pairi Daiza maakt het bezoekers ook bewust van de noodzaak om de dieren te beschermen.

‘Tegelijkertijd zet Pairi Daiza zijn inspanningen voort om de noordelijke witte neushoorn te redden, een ondersoort die in het wild bijna is uitgestorven. In samenwerking met een consortium van wetenschappers probeert het park de neushoorn te redden met behulp van in-vitrofertilisatietechnieken.’

Het kalfje dat op 3 december is geboren, blijft voorlopig binnen in het neushoornverblijf bij zijn moeder en is nog niet zichtbaar voor bezoekers. Hij heeft nog geen naam.

© Pairi Daiza

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer