© BELGA

Belgische F-16’s onderscheppen Russische gevechtsvliegtuigen boven Baltische Zee

Twee Belgische F-16’s hebben woensdag Russische gevechtsvliegtuigen boven de Baltische Zee onderschept. De Russische toestellen stonden niet in contact met de burgerlijke luchtverkeersleiding, zo zegt het luchtcommando van de NAVO.

lto
Bron: BELGA

“Radars van de NAVO hadden onbekende vliegtuigen opgepikt die opstegen in Kaliningrad. Twee F-16’s van de Belgische luchtmacht stegen voor onderzoek op in Šiauliai in Litouwen”, aldus het Allied Air Command van de NAVO. “Ze volgden en identificeerden twee Russische Su-30-gevechtsvliegtuigen die niet in contact stonden met de civiele luchtverkeersleiding.”

Volgens het luchtcommando gebeurde de onderschepping - die mee met de Zweedse luchtmacht werd gecoördineerd - op een professionele manier. De Belgische gevechtsvliegtuigen keerden na afloop terug naar de basis in Litouwen. 

Later diezelfde dag maakten ook Franse Mirage 2000-5-toestellen zich klaar om op te stijgen, aangezien andere Russische toestellen in Kaliningrad waren opgestegen. “Door de tactische ontwikkeling van de situatie stegen de Mirages niet op”, klinkt het.

LEES OOK. Vladimir Poetin opnieuw kandidaat voor Russische presidentsverkiezingen

Het ging om de eerste missie voor de Belgische F-16’s sinds de toestellen opnieuw in Litouwen zijn ingezet voor de NAVO-missie voor de verdediging van het luchtruim van de Baltische staten. Van 1 december tot 1 april 2024 zijn daarvoor vier F-16’s en een detachement van 70 personen ontplooid op de luchtmachtbasis van Šiaulai.

De toestellen moeten een QRA-capaciteit (Quick Reaction Alert) leveren. Dat houdt in dat de gevechtsvliegtuigen 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 klaarstaan om op te stijgen en vliegtuigen te onderscheppen die zonder toelating het NAVO-luchtruim naderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer