Dief (51) steelt fiets aan politiekantoor en vraagt als ‘eerlijke vinder’ om beloning: “Daar heb ik toch recht op?”

© Stad,Gent, FVV

Gent -

Een 51-jarige hardleerse dief weet van geen ophouden en riskeert opnieuw zes maand celstraf. Aan het politiekantoor in Gent pikte hij een fiets… om die nadien terug te brengen en daarvoor een beloning te vragen. “Daar heb ik toch recht op?”, klonk zijn uitleg.

Simon Dekaezemaker

De 51-jarige man was geen onbekende voor politie en gerecht. Op 25 maart passeerde hij aan de kantoren van de recherche in de Ridderstraat in Gent. Daar stond een fiets niet slotvast, merkte hij op. De man twijfelde geen seconde en ritste die snel mee.

Maar veertig minuten later stond de dief opnieuw aan de deur daar en dat met de fiets. “Ik heb die afgepakt van een dief”, klonk zijn uitleg. “Ik wil die terugbrengen, maar krijg ik geen beloning daarvoor? Dat heb ik toch verdiend, hé.”

Alles gefilmd

Goed geprobeerd, maar camerabeelden aan het politiekantoor hadden alles gefilmd. De hardleerse dief werd opgepakt en verhoord. De man stond vrijdag voor de Gentse rechtbank terecht. Daar bleek dat hij al 15 keer eerder werd veroordeeld.

Het openbaar ministerie vorderde zes maanden celstraf. Zijn advocaat Ercan Tok bepleitte mildheid bij de rechtbank. “Het gaat uiteindelijk om een gebruikdiefstal: de man heeft de fiets wel teruggebracht.” Vonnis binnen enkele weken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen