SOS Reptiel

Vrouw uit Wetteren vindt hagedis in broccoli

SOS Reptiel uit Ichtegem heeft een Italiaanse muurhagedis binnengekregen die uit een broccoli was gekropen. Een vrouw uit Wetteren had in een supermarkt een broccoli gekocht, die in een folie was verpakt. Toen ze die wilde klaarmaken, sprong de hagedis eruit, een reptiel van zo'n 10 centimeter groot. 

Wellicht moet de hagedis zich verstopt hebben toen de groente is geoogst. "Het beest moet een hele reis hebben meegemaakt: van het oogsten, tot het wassen, verpakken en uiteindelijk het vervoer naar ons land", vertelt Mario Goes van SOS Reptiel in Ichtegem.

"Dat een dier zo'n lange reis overleeft en nog in goeie gezondheid verkeert, gebeurt niet zo vaak. Hagedisjes kunnen zo'n 2 à 3 weken zonder voedsel leven. Vocht zal er in de broccoli wel aanwezig geweest zijn." 

Ongevaarlijk

Hoe kan het dat een hagedis zich verstopt in een broccoliplant en er pas na een week weer uitkomt? "Zo'n kleine hagedisjes zijn heel ongevaarlijk. Ze hebben geen grote afweermiddelen wanneer ze bedreigd worden. Dus ofwel vluchten ze, ofwel verstoppen ze zich. Dit beest zal zich in de steeltjes van de broccoli hebben verstopt. Door de groene kleur vallen ze nauwelijks op."

Druk jaar

"Het is een bijzonder jaar", vertelt Mario nog. "Er zijn inderdaad al heel wat bijzondere vondsten binnengebracht uit cargovrachten. Een maand geleden zijn nog zeven vogelspinnen binnengebracht die wellicht per ongeluk met de post verstuurd waren naar een vrouw uit Sijsele. Ook een korenslang en een wurgslang werden dit jaar door particulieren binnengebracht. Het is hier een zottekot dit jaar", lacht hij.

SOS Reptiel

Meest gelezen