Op de Olympische Winterspelen was de Russische vlag nog te zien. Kort daarna viel Rusland buurland Oekraïne binnen.

Russische en Wit-Russische atleten mogen onder neutrale vlag naar Spelen in Parijs: zowel Rusland als Oekraïne ongelukkig

Russische en Wit-Russische atleten mogen volgende zomer onder neutrale vlag deelnemen aan de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad Parijs, zo besliste het Uitvoerend Comité van het Internationaal Olympisch Comité IOC.

Michael Van Damme
Bron: BELGA

Het gaat om individuele sporters en dus niet om landenteams. Daarnaast mogen de atleten in kwestie de Russisch invasie in Oekraïne niet openlijk steunen. Momenteel zijn er in totaal slechts elf atleten uit beide landen al gekwalificeerd voor Parijs: acht uit Rusland en drie uit Wit-Rusland.

Rusland heeft al afwijzend gereageerd. “De voorwaarden zijn discriminerend en druisen in tegen de sportprincipes”, verklaarde de Russische minister van Sport Oleg Matytsin bij het Russische staatsnieuwsagentschap Tass.

“De voorwaarden schaden de Olympische Spelen zelf, en niet de Russische sport”, aldus Matytsin. “Deze aanpak is absoluut onaanvaardbaar.” Matytsin liet nog optekenen dat de Russische atleten met een olympisch ticket “waarschijnlijk zullen deelnemen”.

“Spelen als wapen”

Maar ook uit Oekraïne komt er kritiek. Dmytro Kuleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, uitte zijn ongenoegen op X (voorheen Twitter). “Het IOC heeft Rusland in feite groen licht gegeven om de Olympische Spelen als wapen te gebruiken. Want het Kremlin zal elke Russische en Wit-Russische atleet gebruiken als wapen in zijn propagandaoorlogvoering. Ik roep alle partners op om deze schandelijke beslissing, die de olympische principes ondermijnt, krachtig te veroordelen.”

Iets meer dan twee maanden geleden kregen Russische atleten al toestemming om onder neutrale vlag deel te nemen aan de Paralympische Spelen in Parijs. De Paralympische Spelen vinden plaats van 28 augustus tot 8 september, kort na de Olympische Spelen. 

Oorlog gestart na Winterspelen

Na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 werden Russische en Wit-Russische atleten geschorst voor deelname aan grote internationale competities. De inval startte vlak na afloop van de Olympische Winterspelen en kort voor het begin van de Paralympische Winterspelen in Peking. Rusland en Wit-Rusland werden vervolgens op de vooravond van de openingsceremonie uitgesloten nadat het Internationaal Paralympisch Comité IPC sporters uit beide landen aanvankelijk had toegelaten als neutrale atleten. Maar daar kwam veel kritiek op en het IPC keerde zijn kar.

Eind maart 2023 pleitte het IOC, en dan vooral voorzitter Thomas Bach, er echter al voor om atleten uit Rusland en Wit-Rusland onder neutrale vlag opnieuw deel te laten nemen aan internationale competities. De IOC-topman verklaarde eerder al meermaals geen probleem te zien bij deelname van sporters uit Rusland en Wit-Rusland. Enkele sportbonden lieten intussen alweer sporters uit beide landen toe.

Eerder deze week, na de twaalfde Olympische Top, bleek dan weer de vraag te komen van internationale sportfederaties en nationale olympische comités om Russen en Wit-Russen weer toe te laten. De meningen blijven echter verdeeld, want eerder lieten al heel wat prominenten weten tegenstander te zijn. Onder hen de Parijse burgemeester Anne Hidalgo. Zij liet begin dit jaar al weten “geen Russische sporters op de Spelen te willen, zolang de oorlog nog bezig is”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer