Auto belandt om nog onduidelijke reden op sporen aan station Sint-Katelijne-Waver: “Hij ging over het perron”

Sint-Katelijne-Waver -

Aan het station van Sint-Katelijne-Waver is vrijdag omstreeks 17u een wagen op de sporen terechtgekomen. Volgens de bestuurder kwam dat door een technisch defect aan de auto. Het voertuig ging over het perron en kwam tot stilstand op de sporen. Er raakte niemand gewond, maar het treinverkeer lag korte tijd stil.

Stijn Van de Sande Sven Van Haezendonck

Het incident gebeurde vrijdagavond rond 17u. Om een nog onduidelijke reden begon de wagen, die op de parking vlak naast de sporen stond, plots te accelereren. “Hij ging over het perron en kwam op de sporen terecht”, zegt een getuige. “Er zaten drie mensen in de wagen, onder wie een oudere man. Iedereen kon op tijd in veiligheid gebracht worden, maar een man was erg onder de indruk en werd overgebracht naar het ziekenhuis.”

Het treinverkeer werd meteen stilgelegd en het kwam gelukkig niet tot een aanrijding met een trein, maar het ongeval zal wel nog enige tijd voor hinder zorgen. “Het station van Sint-Katelijne-Waver heeft vier sporen. Die waren een tijdlang allemaal onderbroken”, zegt Thomas Baeken van spoorwegnetbeheerder Infrabel. “Kort voor 18u konden twee sporen opnieuw vrijgegeven worden.”

Een aankomende trein moest door het ongeval vol in de remmen.© Dirk Vertommen

Tot dan was er geen treinverkeer mogelijk tussen Mechelen-Nekkerspoel en Kontich, op de drukke lijn tussen Antwerpen en Brussel. “Een trein met zo’n driehonderd inzittenden naderde net op het moment van het ongeval het station en moest vol in de remmen”, zegt luitenant Hans De Bondt van brandweerzone Rivierenland. “Maar ook op de trein vielen geen gewonden.”

Door het incident stonden ook nog enkele andere treinen stil, waaronder een met zo’n 800 passagiers aan boord. “Er werd preventief contact opgenomen met Campus De Nayer”, klinkt het. “Als de treinen geëvacueerd moesten worden, konden we de mensen daar tijdelijk onderbrengen. Dat was uiteindelijk niet nodig. Twee van de vier sporen werden snel vrijgegeven en er werd ook een vervangtrein opgeroepen.”

De auto kwam tot stilstand op de sporen.© Dirk Vertommen

Technisch defect

Wat de precieze oorzaak is van het incident, is op dit moment nog niet duidelijk. “Volgens de bestuurder zou het gaan om een technisch defect en reed de wagen daarom plots vooruit”, zegt De Bondt. “Maar daar kunnen we op dit moment geen uitsluitsel over geven. Om te voorkomen dat de hybride wagen nog gekke dingen zou doen, werd uit voorzorg alleszins het elektrisch circuit afgesloten.”

Zodra de auto getakeld werd, konden ook de andere sporen vrijgegeven worden. Dat gebeurde rond halfnegen. Het takelen was een hele klus, omdat de bovenleidingen boven de sporen de takelwerken bemoeilijken.

Aangezien veel reizigers beslisten om af te stappen in het station van Mechelen, was het door het ongeval ook een tijdlang aanschuiven aan de kiss & ride-zone op de tangent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen