Minister Zuhal Demir over impact klimaatarrest: "Met absurde eisen krijg je mensen niet mee"

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is het niet haalbaar om de uitstoot van broeikassen te verlagen met 55 procent tegen 2030. Nochtans heeft het Brussels hof van beroep dat vorige week verplicht. "Zodra je onredelijke zaken vraagt, zoals het hof van beroep, verlies je het draagvlak bij de mensen", zegt de minister. "En daar heeft het klimaat ook geen baat bij."

Het Brusselse hof van beroep verplichtte vorige week de Belgische staat, het Vlaams Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de uitstoot van broeikasgassen sneller te reduceren. Die moeten in 2030 55 procent lager liggen dan in 1990. Dat is nog meer dan wat Europa van ons land vraagt. 

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) heeft op vraag van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in kaart gebracht wat zo'n uitstootvermindering concreet zou betekenen voor de verschillende sectoren.

Zo zouden er volgens het VEKA vanaf volgend jaar enkel nog elektrische auto's verkocht mogen worden, moet er een totaalverbod komen op de installatie van gas- en stookolieketels en moeten er een miljoen extra warmtepompen komen in onze woningen tegen 2030.

"Niet te onderschatten"

Die inspanningen zijn niet te onderschatten, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in "De wereld vandaag" op Radio 1. De minister heeft al laten weten dat ze het arrest gaat aanvechten omdat de impact volgens haar te groot zou zijn.

"Wij hebben met ons klimaatplan gekozen voor een vermindering van de CO2-uitstoot van 40 procent tegen 2030. Zo hebben we bijvoorbeeld een verplichting ingevoerd op zonnepanelen voor gebouwen met hoge elektriciteitsafname, of de renovatieplicht. Dat is ook pittig, maar redelijk."

BELUISTER - "Ik vind het onmenselijk om aan een bejaarde te vragen om holderdebolder zijn stookolieketel te vervangen":

"Je moet dit gefaseerd aanpakken en op termijn inspanningen leveren. Ik vind het onmenselijk om aan een bejaarde te vragen om holderdebolder zijn stookolieketel te vervangen."

"Zodra je onredelijke, absurde zaken vraagt, zoals het hof van beroep, verlies je het draagvlak. En daar heeft het klimaat ook geen baat bij. Er is inderdaad nog een lange weg af te leggen, maar ik vind dat we moeten blijven op het pad dat we hebben uitgetekend."

Daarnaast  is veel momenteel geregeld onder de paraplu van de Europese koolstofmarkt ETS, waarbij bedrijven bij een teveel aan uitstoot extra betalen. Maar de rechter past de vermindering van 55 procent overal toe, ETS of niet. Ook daar is Demir niet over te spreken. "Op deze manier ga je je eigen industrie veel meer pijn doen dan landen rond ons."

"Paniekzaaierij"

Volgens oppositiepartij Groen doet Demir aan paniekzaaierij. Het is wel haalbaar om meer te doen, vinden zij. "Maar dan moet er wel dringend in actie geschoten worden", zegt Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement Mieke Schauvliege.

"In de plaats van de klimaatdoelstellingen aan te scherpen en maatregelen te nemen om die te halen, heeft de minister alles op alles gezet om alles te vertragen."

"Men heeft tien jaar de kop in het zand gestoken om dan nu vast te stellen dat het zeer moeilijk zal zijn. Stop met die sabotage. Stop met die paniekzaaierij. Het zal niet evident zijn, maar toch moeten we die stap zetten. Het is niet onmogelijk. Laat ons er alsjeblieft aan beginnen in de plaats van op de rem te staan."

Meest gelezen