Treintickets worden opnieuw duurder: vanaf 1 februari 2024 betaal je bijna 6 procent meer

Vanaf februari 2024 trekt NMBS de tarieven op met 5,9 procent. Dat heeft de spoorwegmaatschappij bekendgemaakt. Zowat alle NMBS-producten worden duurder. Volgens de nieuwe beheersovereenkomst mag de NMBS twee keer per jaar de tarieven verhogen, in lijn met de index.

Enkel de prijzen van de City Pass in Antwerpen, Gent, Charleroi, Luik en het fietssupplement blijven ongewijzigd. 

De andere formules worden 5,9 procent duurder. Het gaat dan om het standaardticket, de woon-werkabonnementen, schoolabonnementen, tickets met korting voor verhoogde tegemoetkoming, tickets voor senioren en jongeren en rittenkaarten (zoals de "Youth multi", "Standard multi" en "Local multi"). 

"Geen leuke boodschap", klinkt het bij de NMBS. "Maar de stijgende inflatie (de levensduurte, red.) betekent ook voor ons een kost. Dat niet doorrekenen betekent minder inkomsten, die niet kunnen worden gebruikt en geïnvesteerd. We zijn dus genoodzaakt om de tarieven op te trekken", reageert woordvoerder Bart Crols.

Stiptheid op dieptepunt

Eerder had het adviescomité van de reizigers al een negatief advies gegeven over de geplande tariefverhoging. "De dienstverlening van de NMBS is verslechterd. Er zijn meer vertragingen dan de vorige jaren, en er zijn meer treinen die niet rijden en uitvallen. Maar toch wil men een hogere prijs vragen voor een ticket. Wij denken dat dat een slecht signaal is", klonk het toen het bij Dirk Lauwers, voorzitter van het adviescomité. 

De NMBS beslist nu om de tarieven toch te verhogen. De stijging blijft beperkt tot de inflatie. 

Normaal gezien had de NMBS de tarieven van de abonnementen met nóg een extra procent mogen optrekken, op voorwaarde dat een aantal doelstellingen rond de klanttevredenheid, stiptheid en schrappingsgraad van de treinen werden behaald. Dat was niet het geval. Uit de stiptheidscijfers van Infrabel blijkt dat maar liefst een op de vijf treinen in november met meer dan zes minuten vertraging reed. Een absoluut dieptepunt. 

Meest gelezen