Bart Swings op archiefbeeld.© BELGAIMAGE

Bart Swings schaatst op massastart in Polen net naast podium

Bart Swings is vrijdag op de wereldbekermanche schaatsen in het Poolse Tomaszow Mazowiecki op de vierde plaats geëindigd op de massastart, naast het podium.

Michael Van Damme
Bron: BELGA

De Italiaan Andrea Giovannini koos de kortste weg naar de finish en verwees de Zuid-Koreaan Jae-Won Chung naar de tweede en de Nederlander Bart Hoolwerf naar de derde plaats. In tegenstelling Giovannini, die werd gelanceerd door zijn landgenoot Daniele  Di Stefano, was Swings in een ongunstige positie gemanoeuvreerd. 

In de slotronde kon debutant Indra Médard geen steun bieden. Zijn aanwezigheid betekent dat Swings nu ook een adjudant op de massastart heeft. Klagen deed de olympische kampioen zelden, maar feit is dat Swings het werk in de minimaraton jarenlang in zijn eentje moest opknappen, terwijl Nederlandse en Italiaanse kopmannen hulp hadden voor vuile klusjes. Médard liet zich onmiddellijk gelden en pakte sprintpuntjes. Maar toen drie schaatsers demarreerden, was het toch Swings die de achtervolging inzette. Médard werd vijftiende. Giovannnini nam de leiding in de rangschikking over van Swings: 200 tegenover 193 punten. 

Mathias Vosté lijkt eindelijk de slag te pakken te hebben. Door de tweede plaats op de 1000 meter in de B-groep in 1:10.14 kan hij bij de volgende wereldbekerwedstrijden starten in de A-categorie. Die volgende manche vindt plaats op de hooglandbaan van Salt Lake City, waar records worden geschaatst. Robbe Beelen werd 25e in 1’12”68.

De Belgische ploeg is voor de vierde wereldbekerwedstrijd van het seizoen aangevuld met neosenior Fran Vanhoutte, die op de openluchtbaan van Baselga de Pine drie persoonlijke records verbeterde. De piste in Tomaszow Mazowiecki geldt bepaald niet als supersnel maar is wel overdekt, wat Vanhoutte nieuwe mogelijkheden biedt. Die pakte ze door haar persoonlijke toptijd met vier tienden van een seconde te verbeteren tot 39”77. Ze werd zeventiende. Isabelle van Elst werd twintigste in 39”93.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer