© BELGA

Akkoord over hervorming statuut Vlaamse ambtenaren: “Morgen herademt de economie zonder stakingen”

De Vlaamse regering en de vakorganisaties VSOA en ACOD hebben een akkoord bereikt over de hervorming van het statuur voor Vlaamse ambtenaren. Dat meldt Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld). “De stakingsacties worden stopgezet, vanaf morgen herademt de economie zonder stakingen”, schrijft de minister vrijdagavond op X.

debn

Op haar X-account laat Gwendolyn Rutten weten dat de regering vrijdagavond een akkoord heeft gevonden voor de hervormingen van het Vlaams ambtenarenstatuut. “We hebben een overeenkomst met de vakorganisaties VSOA en ACOD. De stakingsacties worden stopgezet, vanaf morgen herademt de economie zonder stakingen. Tekst en uitleg volgen morgen. Dank aan iedereen die constructief heeft meegewerkt”, schrijft ze.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Antwerpse rechtbank dwingt De Vlaamse Waterweg om alle sluizen te openen

Zo komt er na vijf dagen een einde aan de stakingen die bij enkele Vlaamse overheidsdiensten aan de gang waren. Onder andere de sluizen waren bijna een week gesloten, waardoor schepen vast kwamen te zitten op de binnenwateren. Daarop dwong vrijdag de Antwerpse rechtbank De Vlaamse Waterweg om alle sluizen te openen. Het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA) zette namelijk de acties aan de sluizen voort ondanks het akkoord tussen de christelijke vakbond ACV en Rutten van woensdag.

Twee dagen geleden kondigde Rutten triomfantelijk het “Sinterklaasakkoord” aan. De minister en ACV Openbare Diensten waren het eens geraakt over de hervorming van het ambtenarenstatuut en het stoppen van de stakingen. Maar de liberale en socialistische vakbonden keurden het akkoord af en gaven aan te zullen verder staken.

Vrijdagavond bereikten de twee vakorganisaties dan toch een akkoord met de Vlaamse regering. Wat er precies in staat, wordt zaterdag duidelijk gemaakt.

LEES OOK. Rutten en ACV raken het eens over nieuw statuut Vlaamse ambtenaren, andere vakbonden staken voort

LEES OOK. Minister Rutten bereid tot nieuw overleg over hervorming Vlaams personeelsbeleid “als bonden resterende acties opschorten”

LEES OOK. Meer dan veertig schepen kunnen Antwerpse haven niet in of uit en veel sluizen zijn dicht: “Bedrijven verliezen 250.000 euro en meer”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER