Source: Associated Press

Vrouw opgepakt voor poging tot brandstichting bij geboortehuis van Martin Luther King

In de Verenigde Staten is een vrouw opgepakt die brand probeerde te stichten in het geboortehuis van de Amerikaanse burgerrechtenactivist Martin Luther King. Op beelden is te zien hoe de vrouw benzine over de voorgevel van het huis giet. Over het motief van de dader is nog niets bekend. Volgens haar familie heeft ze een voorgeschiedenis van mentale problemen.

Volgens de Amerikaanse politie heeft een 26-jarige vrouw geprobeerd om het geboortehuis van Martin Luther King Jr. in brand te steken. Dat is tegenwoordig een museum, waar toeristen rondleidingen kunnen krijgen.

Twee Amerikaanse toeristen getuigden hoe de vrouw eerst een vloeistof over de struiken gooide. De toeristen geloofden toen nog dat de vrouw de tuinen van het gebouw verzorgde. Toen de toeristen merkten dat ze een jerrycan vasthield en dat ze met benzine gooide, probeerden ze haar tegen te houden.

"Toen ze zich realiseerden wat er aan de hand was, begonnen ze bij de vrouw te smeken om te stoppen, maar ze negeerde hen", staat in het incidentenrapport te lezen. "Het leek ook alsof ze zich begon te haasten en de benzine sneller begon uit te gieten op en rond het historische huis."

Omstaanders hebben uiteindelijk de vrouw in bedwang gehouden tot de politie ter plaatse kwam. In een bericht op socialemediaplatform X reageerde hetĀ Martin Luther King Jr. Center dankbaar voor de snelle interventie van omstaanders en de politie.Ā Een motief voor de aanval op het huis is nog niet bekend. Volgens haar vader en zussen, die later naar het huis afzakten, heeft de vrouw een voorgeschiedenis van mentale problemen.

Martin Luther King Jr.

Martin Luther King Jr. is een van de bekendste burgerrechtenactivisten uit de Amerikaanse geschiedenis. In de jaren 50 en 60 kwam hij op voor de rechten van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten. In die tijd hanteerden verschillende staten namelijk segregatiewetten, die stellen dat blanke en zwarte Amerikanen gescheiden moesten leven.

Bij de manifestaties van King stonden geweldloosheid en burgerlijke ongehoorzaamheid centraal. In 1963 organiseerde hij mee de "March on Washington", waarbij meer dan 200.000 Amerikanen samenkwamen voor gelijke burgerrechten. Het was toen dat hij zijn beroemde "I have a dream"-speech gaf. Vandaag herinnert onder meer de Amerikaanse feestdag van Martin Luther King Jr. Day aan zijn verdiensten.

BEKIJK - Een 26-jarige vrouw gooit benzine over de voorgevel van het historische huis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen