Vlaanderen schrapt zitpenningen, en dat is goed nieuws voor uw energiefactuur

© *

Gemeenten zullen straks gratis moeten zetelen in de energie-overlegcomités. Hun vergoeding wordt afgeschaft, net als een reeks andere mandaten. Minister Bart Tommelein belooft dat de energiefactuur daardoor straks omlaag kan.

Simon Andries

Slecht nieuws voor de 238 burgemeesters, schepen of gemeenteraadsleden die in regionale overlegcomités van intercommunales zetelen. De Vlaamse regering schrapt hun zitpenning van maximaal 205 euro. Hun ­postje blijft wel ­bestaan, maar voortaan moeten ze het gratis doen. “Dat hoort gewoon bij hun taak als burgemeester of schepen”, stelt Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open VLD). Naast die 238 mandaten die gratis worden, schrapt de Vlaamse regering ook nog eens 333 andere postjes. Bovendien zullen de toekomstige CEO’s niet méér mogen verdienen dan de Vlaamse minister-president, zo’n 240.000 euro per jaar.

Dankzij die besparingen zou de energiefactuur volgens Tommelein een pak ­omlaag kunnen. Hoeveel en wanneer? Daarover laat de minister nog niets los. De beslissing om de twee energiemaatschappijen Eandis en Infrax samen te smelten tot één ­organisatie, Fluvius, betekent sowieso al een besparing van drie procent op de energie­factuur, en zes procent op de aardgas­factuur. Daar kan volgens Tommelein straks nog een stuk bij door het schrappen van mandaten. Dat levert wel niet de grootste winst op, “maar alle beetjes helpen”, ­aldus zijn woordvoerster.

Kind van de rekening

Toch kon de regering volgens SP.A nog verder gaan. “Voor mijn part worden die regionale overlegcomités afgeschaft, maar schaf dan ook alle kleine distributienet­beheerders af”, zegt Leuvens burgemeester Louis Tobback. Nu blijven onder de nieuwe maatschappij Fluvius elf Vlaamse distributienet­beheerders bestaan. “Tommelein heeft de kans gemist om daar honderden mandaten te schrappen”, zegt Tobback.

Dat politici die in de energie-overlegcomités ­zetelen als enige het kind van de rekening zijn, noemt Tobback ­hypocriet. Wim Dries (CD&V), de voorzitter van de raad van bestuur van Infrax, vindt “persoonlijk” dat er een beperkte vergoeding had mogen zijn. “Dat maakt niet het grote verschil. Maar dat ligt nu blijkbaar wat moeilijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen